Drienyovszki János szobrászművész

1954., Békéscsaba


Mottó:
„Mindent, mi nem ennivaló,
Megrágtam és kiköptem.
Magamtól tudom, mi a jó
S hogy egyremegy, szappangolyó,
Vagy égbolt van fölöttem.”
(József Attila)
Önéletrajz
1954-ben születtem Békéscsabán. Az első szobromat gimnazista koromban készítettem, fából. A debreceni Tanítóképző Főiskolán szereztem diplomát, ahol a speciális kollégiumom a rajz volt. Tanárom, Makoldi Sándor bátorítására kezdtem el grafikával és akvarellel foglalkozni, de ez csak hobbi szinten maradt. 1979-ben egy európai körutazás párizsi állomásán találkoztam Kádár József festővel, aki újabb inspirációt adott a képzőművészettel való foglalkozáshoz. Ennek eredménye volt egy grafikai kiállítás a szegedi Ifjúsági Házban, 1980 tavaszán.
Az ezt követő két évtizedben fokozatosan fordultam a faszobrászat felé, de keveset és csak alkalomszerűen tudtam ezzel foglalkozni.
A fordulópontot 2002-ben a volt Alma Materem – mai nevén a Debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Rajz-Vizuális Nevelési Tanszéke: vezetője Tamus István - kiállításra való felkérése jelentette, ahol, mint volt hallgató bemutathattam szobraimat.
Ettől kezdve – mivel életkörülményeim is kedvezően változtak – intenzívebben, tudatosabban vetettem bele magam az alkotási folyamatba. 2003-ban egy japán művészeti delegáció járt Debrecenben, és az akkorra szervezett kiállításomat látván, meghívást nyertem Japánba, Inamiba, a nemzetközi szabadtéri fafaragó táborba. (Inami egy fafaragó kisváros, e település fafaragói egykoron a császárváros: Kyoto számára készítettek faszobrokat. Ma is a japán fafaragás egyik bölcsője a település.) Az akkor készített alkotásom az ottani gyűjtemény része lett, tudomásom szerint a házasságkötő teremben van kiállítva. Ez az alkotótábor, ahol a világ öt földrészének művészei vettek részt, s az itt szerzett tapasztalatok végérvényesen meghatározták alkotói pályám alakulását. 2007. évben felvételt nyertem a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe, a szobrász szekcióba.
Az elmúlt években több hazai és külföldi, nemzetközi szimpóziumon vettem részt.
Alkotásaim egyrészt köztéri szoborként, megtalálhatóak azokon a településeken, ahol művésztáborban voltam, másrészt szép számban intézmények, gyűjtemények és magánszemélyek tulajdonában vannak.
Drienyovszki János


Forrás: drie.hu


Egyéni kiállításai

2002 Debrecen
2007 Jablon Lengyelország
2007 Budapest
2009 Békéscsaba
2009 Szentendre
2010 Körmend
2010 Sopron
2010 Konyár
2011 Budapest
2011 Letenye
2011 Nagykanizsa
2011 Budapest
2011 Temesvár Románia
2011 Debrecen
2012 Budapest
2014 Szentendre