Falk Art Fórum – Harmadik alkalommal

2007., http://www.artportal.hu


Szeptember 15-én a teljes Falk Miksa utca ismét sétálóutcává alakul át. A Falk Art Fórumot, amely az utca legnagyobb szabású, közös összefogással létrejövő programja, több mint 50 galéria részvételével, immáron 3. alkalommal rendezik meg.


Minden alkalommal különlegességgel várják a látogatókat – az idei kiemelt programnak a Nagyházi Galéria ad otthont. Szeptember 8-tól érdekes kiállítást tekinthetnek meg a galériába látogatók. Egy értékesnek hitt gyűjteményt az örökösök vitték be a galériába azzal a céllal, hogy a képek eredetiségét megvizsgáltassák, ám megdöbbenésükre megtudták, hogy a képek hamisak. Végül (szeptember 15-én) a kiállítás zárultával a közel 300 darab, híres magyar és külföldi mester nevével ellátott hamis festményt a közönség szeme láttára megsemmisítik. Ezzel a "barbár" cselekedettel azt kívánják meggátolni, hogy a képek valaha is visszakerüljenek a műkereskedelmi forgalomba.
Idén a gyermekeknek is kedveznek a szervezők, s ebben Budapest első, és azóta is egyetlen gyermekkönyvesboltja, a Pagony segít nekik. Egész napos gyermekprogramokkal várják szeretettel a gyerekeket: a Pagony könyvkiadó színvonalas mesekönyveiben a szöveg mellett kiemelkedő jelentőséget kapnak a szép, ízléses illusztrációk, melyeknek készítői is eljönnek a Falk Miksa utcába ezen a napon, hogy rajzos foglalkozást tartsanak az ott levő gyermekeknek. Ezt azonban megelőzi egy gyermekrajz verseny, amelynek témája a "Kedvenc mesém" lesz. Bármelyik gyerek részt vehet a versenyben, vagyis illusztrálhatja azt a mesét, amelyet a legjobban szeret.
További érdekességnek ígérkezik még a padfestés. A program lényege, hogy azok a művészek, vagy művészi vénával megáldott műkedvelők, akik kedvet éreznek az erre az alkalomra vásárolt natúr fenyőpadok kifestésére, munkájukkal műalkotássá varázsolják azokat. A padok egy részét már a fesztivál előtt lefestik, de a Falk Art Fórum közönsége is végignézheti egyes darabok készítési folyamatát. Akik a padok festésére vállalkoztak (többek között): Sajdik Ferenc karikaturista, Regős István festőművész, ef Zámbó István festőművész és Stefanovits Péter festőművész.
Mivel a Falk Miksa utca ezen a napon egy hatalmas, utcányi tárlat, a szervezők, az idei fesztivál egyik újdonságaként, tárlatlátogatásra invitálják a közönséget. A csoportok a Falk Miksa utca - Balaton utca sarkáról indulnak, az érdeklődők szakavatott vezetők segítségével járhatják végig a galériákat, s ismerkedhetnek meg az egyes korszakok, stílusok, mesterek alkotásaival. Az egyes csoportok 3-5 galériába látogatnak el, ahol 1-1 tárgy vagy festmény kerül bemutatásra, esetleg egy téma kerül megvitatásra. A csoportok 15:15-től kezdődően negyedóránként indulnak.
A műkereskedők között akad jónéhány vérbeli zenész is. Erre az utca egyik "motorja", a Haas Galéria tulajdonosa, Haas János jött rá, s a felismerést rögtön tett követte: megalakította a Haas Galéria Dalériáját, amely azóta is az utca rendezvényeinek állandó sikeres zenei szereplője. Ezen a napon 16 órától műkereskedő-zenészek szórakoztatják a közönséget. Ezen felül, egyéb zenei programként 20 órától a Pintér Antikban Grencsó Bio Kollektív jazz koncertet rendeznek, míg a Ferenczi Interior Eurostyleban a Pills zenekar koncertjére látogathatnak el az érdeklődők.
A kortárs művészet iránt érdeklődőknek mindenképpen ajánljuk a Lützenburger-tárlat megtekintését, melyen a Thomas Lützenburger által összegyűjtött legjobb kortárs magyar festményeket tárják a nagyközönség elé. A kiállítás helyszíne a Kieselbach Galéria, melynek kiállítás-politikáját mindig a különleges kvalitás és a nagyon átgondolt koncepció jellemzi. A kiállítás különlegességét emeli az a tény is, hogy egyelőre még kivételes esetnek számít az, ha magyar kortárs művészetet gyűjt valaki külföldön.
A másik kiemelkedő kiállításnak a Moró Antik ad helyet, amely, mint eddig mindig, most is igazi csemegét kínál az ide látogatóknak. Idei kiállításukon 108 Buddha-szobor szerepel. A szobrok különböző méretű, festett vagy tűzaranyozott darabok, ez alkalommal kerülnek először kiállításra, melyre 15 magyar magángyűjtő ajánlotta fel kincseit. A szobrok egyik érdekessége, hogy nem hagyományos értelemben vett műalkotások, hanem a meditációt segítik elő. A Moró Antik kiállításai alkalmából eddig is megjelentetett kiadványt, ezúttal a magyar és angol nyelvű Buddhák című könyvet adja ki, Kelényi Béla értő tanulmányával.
A már említett padfestésen kívül, melyen a Fórum látogatói alkotás közben tekinthetnek meg művészeket, 20 órától a La Fenice Lakástextil Stúdió jóvoltából az érdeklődők egy előadás erejéig különböző korok szövetválasztékába nyernek betekintést, majd élő kárpitos bemutatóra is sor kerül.
PROGRAMOK EGÉSZ NAP
Gózon Gábor kortárs festőművész kiállítása – Bardoni Eurostyle Régiségkereskedés
Az „élesdiek” kiállítása – B55 Kortárs Galéria
Tedesco Anna grafikus életmű-kiállítása – Blitz Képkeret, Kruj Régiségbolt
XVIII.-XIX. századi asztali és fali órák bemutatója – Bujanovics Régiségbolt
Görög rege: Csák Máté építész útirajzainak és akvarelljeinek kiállítása – Csák Máté Építész
Galéria
Lucien és Rodolf Hervé fotókiállítása – Erdész & Makláry Fine Arts (látogatható október 14-ig)
Polgári lakberendezés a századforduló (XIX.-XX. század) Magyarországán - enteriőr kiállítás a nosztalgia jegyében: Bieder varázs, a lakáskultúra kezdetei – Európa Galéria
Nagy Károly iparművész, belsőépítész munkásságának bemutatója – Ferenczi Interior Eurostyle
Kortárs művészeti kiállítás – Galeria White (látogatható október 31-ig)
Kettős arckép címmel Gráber Margit és Perlrott Csaba Vilmos festőművészek emlékkiállítása – Haas Galéria
Az én János Vitézem címmel Pérely Zsuzsa képzőművész akvarelljeinek kiállítása – Haas Modern Művészeti Galéria
Martyn Ferenc festőművész a 30-as években, Franciaországban készült műveinek kiállítása – Körmendi Galéria (látogatható szeptember 17-ig)
A szabadban… – Természetábrázolás a XIX. század végi - XX. század eleji francia, német, osztrák és magyar festők alkotásaiban – Magyar-Francia Galéria (látogatható szeptember 16-ig)
Too beautiful/Bobótól Picassóig – Kelemen Károly portréi a XX. századból – Memoart Galéria (látogatható szeptember 31-ig)
Szabó Gyula festőművész kiállítása – MissionArt
A Buddha című kiállítás – 108 buddha szobor tárlata – Moró Antik (látogatható október 13-ig)
Kiemelkedő alkotások a 70-es és 80-as évekből – Múzsa Galéria
Hamis festmények tárlata – Nagyházi Galéria
Kolozsvári Festők című kiállítás – Rocaille Régiségbolt (látogatható szeptember 22-ig)
Bráda Judit tervezőművész bőrtárgyainak bemutatója – Wladis Galéria
KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓK, KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK, ELŐADÁSOK, TÁRLATVEZETÉSEK
11.00
•Rocaille Régiségbolt – Kolozsvári Festők című kiállítás megnyitója
14.00
•Haas Galéria – Kettős arckép című kiállítás megnyitója, a kiállítást megnyitja Benedek Katalin művészettörténész
16.00
•Haas Modern Művészeti Galéria –Az én János Vitézem című kiállítás zenés megnyitója Tolcsvay László részvételével, ezt követően a Magvető Kiadó Péreli Zsuzsa illusztrációival megjelentetett Petőfi Sándor: János Vitéz című kötetének könyvárusítással egybekötött könyvbemutatója
•Virág Judit Galéria – Nyáron készült címmel kiállítás megnyitó
16.30
•Darius Antiques – A magyar bútorművészet címmel Csörge Csaba előadása
17.00
•Virág Judit Galéria – Tárlatvezetés Sárvári Zita kortárs művészeti kurátor vezetésével
17.30
•Moró Antik – A Buddha című kiállítás megnyitója
18.00
•Galeria White – a kortárs galéria ünnepélyes megnyitója
•Virág Judit Galéria – Közönségtalálkozó, beszélgetés Szurcsik József és Konok Tamás kiállító művészekkel
19.00
•Képmegsemmisítés – a Falk Art Fórum kiemelt programja
19.30
•La Fenice Lakástextil Stúdió – Bútorok stílusa - stílusok szövetei címmel betekintés a különböző korok szövetválasztékába
20.00
•La Fenice Lakástextil Stúdió – A szövet a legfontosabb!? – Lessen a bútor szoknyája alá! – Kárpitos bemutató élőben
•Erdész & Makláry Fine Arts – Lucien és Rodolf Hervé fotókiállításának megnyitója
•Pintér Sonja Kortárs Galéria – Tóth Csaba festőművész kiállításának megnyitója (látogatható november 24-ig)
GYEREKPROGRAM A PAGONYBAN
10.00-13.00 – rajzverseny „Kedvenc mesém” címmel,
10.00-17.00 – kézműves foglalkozás
KONCERTEK
A Haas Daléria programja – Haas Modern Művészeti Galéria
16.00 Tolcsvay László zenés kiállításmegnyitója
17.00 Weszely Ernő koncertje
Közreműködnek: Ambrus Rita, Csordás Ilona, Jármai Edit – ének
15.00 és 18.00 között Zenélő, éneklő műkereskedők
- Kiss Ferenc – antikvárius, műgyűjtő - zongora, ének.
- Gerlóczy Zsiga – 12 éves tanuló - zongora
- Viktor Menshikov – műgyűjtő - zongora, ének
- Vili és a verebek – Music-Antic zenekar
Közreműködnek: Fehér Vilmos - hawaii gitár, Nagy Jenő - gitár, Pabar István - közalkalmazott - gitár
19.00 órától a Haas Daléria zenészeinek programja
Közreműködnek: Makó Béla, Ránki Sári, Kardos Dani, Vázsonyi János,
Győrvári Leslie, Gáspár Gyula, Csemer István
Pintér Antik
20.00 Grencsó Bio Kollektív jazz koncert
Ferenczi Interior Eurostyle
Pills zenekar koncertje