Kerényi Jenő kiállítás a Bánffy-palotában

2008., www.szabadsag.ro


Különleges kiállítást nyitottak meg tegnap délután a kolozsvári Művészeti Múzeumban: Kerényi Jenő (1908–1975) Kossuth-díjas szobrászművész születésének 100. évfordulója tiszteletére a budapesti Körmendi Galéria gyűjteményéből rendeztek tárlatot Plasztikai varázslat címmel. A megnyitón Călin Stegerean grafikus, a múzeum munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva: a kiállítás hozzájárul a Románia és Magyarország közötti kulturális együttműködés bővítéséhez. Az eseményen jelen voltak a galéria tulajdonosai: Körmendi Anna és Csák Máté. Beszédet mondott Murádin Jenő művészettörténész és Ioan Gînscă muzeográfus, aki bejelentette: a galériatulajdonosok a Művészeti Múzeumnak adományozták Kerényi Jenő Csontváry című alkotását, és 23 nagyon értékes művészeti albumot. A kiállítás kurátorai: Kovács Árpád művészettörténész, valamint Ioan Gînscă. A tárlatot augusztus 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Bánffy-palota dísztermeiben.


Murádin Jenő megnyitóbeszédében elmondta: a kiállításon látható művek által egy érzékeny, életörömmel teli, alapvetően optimista művész alkotásait ismerhetjük meg. – Formakultúrája határozott, félre nem ismerhető, azonosítható jegyeket hordoz: szeretet, gyengédség, érzékeny látás jellemző rá. Fel kell figyelnünk felületeinek roppant gazdag modellálására, az elsimítatlan, olykor szaggatott, szándékosan eldolgozatlan részletekre – jellemezte a szobrász munkásságát Murádin Jenő. Hozzáfűzte: Kerényi művei harminc évvel alkotójuk halála után kerültek ismét közönség elé. – Mindez a művész özvegyének hozzájárulásával történt, a Körmendi Anna-Csák Máté vezette galéria koncepciózus terve alapján. Őket illeti a köszönet. Az pedig, hogy ezt a vándorkiállításba sűrített életművet Kolozsvárt is, a Bánffy-palota termeiben megtekinthetjük, a kolozsvári Művészeti Múzeum nyitottságának tudható be. Megszervezése Kovács Árpád művészettörténésznek, és Ioan Gînscă muzeográfusnak, a kiállítás kurátorainak az érdeme – hangsúlyozta Murádin.
– Nagyon örültem, amikor rám bízták ennek a kiállításnak a megszervezését, különösképpen a Kerényi Jenő munkásságával való találkozás miatt, akiről, bevallom, nagyon keveset tudtam – mondta Ioan Gînscă. A muzeográfus hangsúlyozta: nagyra értékeli a Körmendi-Csák galéria tevékenységét, sok mindent megtudott róluk, és csodálattal vette tudomásul, milyen remek kiállításokat szerveznek a kortárs magyar művészek munkáiból. – Nagyon örülnék, ha felénk is születnének ilyen jellegű kiállítások. Sajnos, hely hiányában a munkák felét tudtuk csak elhelyezni, szeretném, ha majd sor kerülhetne egy nagyobb méretű Kerényi-kiállításra is. Ugyanakkor nagyon szeretném, ha folytatódna az együttműködés a Körmendi Galériával, amelynek tulajdonában hatalmas értékű alkotások vannak – jegyezte meg a muzeográfus.
A kiállítás kurátora bejelentette: a galériatulajdonosok a Művészeti Múzeumnak adományozták Kerényi Jenő: Csontváry című alkotását, és 23 nagyon értékes művészeti albumot, amelyeket a Körmendi Galéria jelentetett meg, és amelyek a tevékenységük egy részét reflektálják. – Nagyon boldogok vagyunk, és rendkívül elégedettek a kiállítás megvalósításával, köszönjük Körmendi Annának és Csák Máténak az együttműködést, és kívánom, hogy a látogatóknak is ugyanolyan örömük teljen a kiállítás megtekintésében, mint amilyen örömmel mi szerveztük – zárta gondolatait Ioan Gînscă.
Körmendi Anna galériatulajdonos a Szabadságnak nyilatkozva elmondta: nyitottak a további együttműködésre, már tervbe is vették, hogy jövőre Rácz András kolozsvári születésű képzőművész munkáiból szerveznek kiállítást, aki 1940-ben hagyta el szüleivel a várost, Magyarországra költöztek, ott végezte iskoláit. – Rácz Andrásról most készül egy nagyon komoly album, a szentendrei régi művésztelep alkotói közé tartozik. Mint kolozsvári születésű és valóban nagyon jó művésznek helye lenne ebben a kiállítótérben – jegyezte meg a galériatulajdonos.
A Körmendi Galéria tulajdonában 17 000 kortárs magyar műtárgy van, kérdésünkre, hogyan indultak el, a galériatulajdonos elmondta: 25-30 évvel ezelőtt kezdték el gyűjteni az alkotásokat. – A férjem építész, sok művészbarátja van. Huszonöt-harminc évvel ezelőtt a művészek anyagi helyzete nem volt valami fényes, gyakran jöttek hozzánk kölcsönért. Mi azt mondtuk, hogy kölcsön helyett szívesen elmegyünk a műtermükbe és vásárolunk az alkotásaikból. Így indult a dolog, aztán egy idő után komoly gyűjtésbe kezdtünk. Volt egy hatalmas, nem kortárs gyűjteményünk, amit eladtunk azért, hogy kortárs képzőművészeket tudjunk támogatni, menedzselni. Megjelent 35 kötet monográfiánk, az első ezek között a Thorma-monográfia volt, aki ugyan nem kortárs volt, de annak idején a száz éves nagybányai művésztelep kapcsán mindenkiről írtak, csak Thormáról nem. Ezért szólt róla az első monográfiánk, de ezt követően csak kortárs képzőművészekkel foglalkoztunk. Ez a 35 kötet a legnagyobb büszkeségünk, ezekből ajándékoztunk a múzeumnak egy sorozatot – nyilatkozta Körmendi Anna.
– KÖLLÖ KATALIN


A cikkben szereplő művészek:

Kerényi Jenő