9. MŰGYŰJTŐK ÉJSZAKÁJA

2008. JÚLIUS 31., csütörtök, 17-24 h

2008., www.mugyujtokejszakaja.hu


Budapest, V. kerület Falk Miksa, Balaton, Markó és Balassi utca
2008. július 31., csütörtök, 17-24 h,
Összesen 18 külön programot kínál a 9. Műgyűjtők Éjszakáján, július 31-én a részt vevő 22 galéria a közönségnek; többek között Bálint Endre Szentendrén és Párizsban festett képeit vagy Körössényi Tamás és Takács Szilvia szobrait is megszemlélhetik azok, akik a 8 kiállítás megnyitó közül választanak. A képzőművészet mellett a jazz nagymestereinek egyike is a program résztvevője lesz: Dresch Mihály koncertjét hallgathatják majd a rendezvényre látogatók. És hogy hogyan kapcsolódik a sport a vizuális művészetekhez? Megtudhatják mindazok, akik a hamarosan kezdődő olimpia tiszteletére rendezett, Olimpiart című, a sport világa által ihletett festményeket és rajzokat bemutató kiállítást is megnézik.Két éve rendezték meg először, s azóta is minden negyedévben sor kerül az elmúlt időszak alatt igen népszerűvé vált képzőművészeti fesztiválra. 2008. július 31-én már kilencedik alkalommal várják 17 órától éjfélig a főváros galériás negyedébe, a belvárosi Falk Miksa utcába és környékére a vizuális művészetek iránt érdeklődőket.
Délután öt órától egyszerre több galéria is szélesre tárja kapuit új kiállításaival: Sipos Barbara kortárs festőművész alkotásai az Erdész & Makláry Fine Arts emeleti kiállítóterében, street-art művészek "Nyár van, nyár" címet viselő tárlata a Stereo Galleryben, a már fentebb is említett Takács Szilvia és Körössényi Tamás szobrászművészek munkái pedig a Pintér Sonja Kortárs Galériában láthatók. A Haas Modern Művészeti Galéria - a Falk Miksa utca 6-ban - a XX. század második feléből válogatott festményekkel és rajzokkal, míg a Falk Miksa 13-ban található Haas Galéria és Kiállítóterem a század első feléből válogatott remekművekkel várja a közönséget. Sokaknak szerezhet örömet a Ferenczi Enterior Antique & Design költözése és profilváltása, hiszen ennek alkalmából az üzlet teljes árukészletét kiárusítja 30-70 százalékos árengedménnyel.
Este 6 órától Expresszív címmel nyílik kiállítás a Körmendi Galériában: a közönség a Körmendi-Csák Gyűjtemény eisenstadti, pilzeni, kassai és bukaresti vendégkiállításának anyagából válogatott remekműveket tekintheti meg a 9. Műgyűjtők éjszakáján. Ugyancsak 18 órától látható a sport világából válogatott festményeket és rajzokat bemutató Olimpiart című kiállítás a Haas Modern Művészeti Galéria előtti kiállítási sátorban.
Fél 7-től "Könyvtájak 2008" címmel nyílik Pataki Tibor festőművész kiállítása az Európa Galériában, majd 7-től az Art Factory Galéria II. várja Vagabondok című, a macskákat főszerepbe állító tárlatának megnyitójával a közönséget: Mamikon Yengibarian 10 bronz csavargó macskáját, Roberto Prina Antonucci macskás fotósorozatát és Halmi-Horváth István egy diptichonját mutatják be.
Este 7-től kaphatnak ízelítőt premier előtt a szeptemberben megnyíló - XX. századi (1900 - 1970) design-bútorok és tárgyak, valamint kortárs festmények aukcionálásával foglalkozó - Ferenczi és Társai Aukciósház terveiből a Falk Mksa utca 3-ba látogatók.
Bálint Endre "Szentendrétől Párizsig" című tárlata 21.00 órától látható az Erdész & Makláry Fine Arts-ban: az 1957 és 62 között Párizsban élt és alkotott művész ezen időszak alatt született munkáiból, valamint az ezt megelőző és követő korszakból is kaphatnak ízelítőt a kiállításra látogatók. A már korábban megnyílt tárlatok közül látható ezen a napon a Múzsa Galériában Fürjesi Csaba festőművész Beduinok között című kiállítása, amely az alkotó közelmúltban tett egyiptomi, nemzetközi művésztelepen eltöltött élményeinek esszenciáját mutatja be, valamint a B55 Kortárs Galériában a "Nyári Szín-Tér II." című válogatás Csurka Eszter, Halmi-Horváth István, Kasza Gábor, Kolovratnik Krisztián, Nagy Gábor György, Romvári Márton és Tóth Gyula alkotásai közül.
Az este folyamán több előadás is zajlik: a Joan Ékszerüzletben a rekeszberakásos perui és szecessziós arany-ékszerekről hallhatnak ismertetést az érdeklődők, fél 7-kor fél 9-kor és fél 11-kor pedig a Memoart Galériában vehetnek részt Sara Berti olsz szobrászművésznő bronz kisplasztikákat és festményeket bemutató Corpo Publico című kiállításának tárlatvezetésén és egy köztéri szobrának születéséről szóló vetített képes beszámolón. Este 8-kor a Dénes Galériában Dénes Sándortól, az Első Pesti Szőnyeg Társaság elnökétől tudhatjuk meg egyebek mellett azt, hogy az 1945 előtti magyar szőnyegkultúra világhíres volt, s a szőnyeg fogalmához olyan neves magyar személyiségek köthetők, mint gróf Andrássy Gyula vagy báró Hatvany-Deutsch Ferenc. Érdemes lesz tehát ellátogatni "A szőnyeg és a magyar szőnyeg-kultúra története" című előadásra.
Színes LED-világítási ötletekkel is szolgálnak az este folyamán: Egy színesebb világ fényei címmel láthatnak bemutatót sötétedés után, 22 órától az Erdész & Makláry Fine Arts-ban.
Mint minden alkalommal, ezúttal is kapcsolódnak koncertek a rendezvényhez. A 9. Műgyűjtők éjszakáján este 9-től a Pintér Antikban Dresch Mihály fogja emlékezetessé tenni az estét jazz koncertjével. Fél 7-től 10-ig pedig a Műgyűjtők éjszakájával egyidős, 2 éves Haas Daléria zenés programját hallhatják a Falk Miksa utca 6. előtti kiállítási sátorban.
A programok ingyenesek. Web-elérhetőség: www.mugyujtokejszakaja.hu A következő Műgyűjtők éjszakájára 2008. december 4-én kerül sor.
A rendezvény fő támogatója a UPC Magyarország, támogatója a Tópark, együttműködő partnerei a Pesti Műsor, a Budapest Art Fair, a Műértő és a Budapest Funzine.
A programok ingyenesek. Web-elérhetőség: www.mugyujtokejszakaja.hu
További sajtóinformáció, interjúegyeztetés:
PReport PR és Kommunikáció
info@preport.eu
Andrási Kata
06 30 982 60 12