Tündöklő textilek

2008., FalkART Kurír


Harmincöt éve, 1973-ban rendezte első – számára mindjárt nevet és rangot hozó – tárlatát Balázs Irén, Ferenczy Noémi-díjas textilművész.


Az azóta nemzetközi elismertséget szerző művész a magyar népművészet szellemiségéből táplálkozó hazai pop-art képviselőjeként a kortárs nyugat-európai textilművészet kurrens jelenségeire is érzékenyen reflektáló, tekintélyes életművet tudhat magáénak. Ezt bizonyítja az a több, mint száz hazai és nemzetközi csoportos kiállítás, amelyeken alkotásai sikerrel szerepeltek (köztük pl.: Szombathelyi Textilművészeti Biennálékon, Erfurti Quadriennálékon, Lodzi Textil Triennálékon, a Pittsburghi Fiber Arts Biennálékon, a Tournai Textil Triennálén és a Lausannei X. Textil Biennálén).
Bár időközben sok változáson ment keresztül művészete – legalább három nagy korszak váltotta egymást munkásságában –, szinte véletlenül megtalált anyagához, a textilhez azóta is hű maradt. Ily módon születnek síkban tartott és nem ritkán elvont formációkból építkező művei.
Balázs Irén azonban nem holmi látványos dekorativitásra vagy az optikai illúziókeltésre törekszik. Akármilyen vonzóak is szemünknek a kompozíciói, neki minden egyes művével közlendője van.
Egy olyan ember elmúlt években készült munkáival ismerkedhet meg meg a kiállítás látogatója, aki nyitott szemmel jár közöttünk, és aki el is mondja véleményét a mi nem kevés feszültséggel terhes világunkról.


A cikkben szereplő művészek:

Balázs Irén