10. MŰGYŰJTŐK ÉJSZAKÁJA

2008. december 4., csütörtök, 17-24 h

2008., www.mugyujtokejszakaja.hu


December 4-én immár tizedik alkalommal várják a Műgyűjtők éjszakáján hosszabbított nyitva tartással, kiállítás megnyitókkal, koncertekkel, előadásokkal és egyéb programokkal a budapesti galériás negyedbe, az ötödik kerületi Falk Miksa utcába és környékére a vizuális művészet iránt érdeklődőket.


Párizsi mintát alapul véve 2006. augusztusában hívták életre először a rendezvényt, azóta minden negyed évben sor kerül rá; mára az ország kulturális életének szerves részévé vált a képzőművészeti fesztivál. Az eddigi alkalmak mindegyikén több ezren látogattak el a délután 5-től éjfélig zajló eseményre, akik elsőként teszik tiszteletüket itt, azokat általában a képző- és iparművészeti sokszínűség valamint az oldott hangulat fogja meg, a visszajárókat pedig a már megismert kellemes közeg és állandó bemutatók mellett a mindig megújuló galériák vonzzák vissza, hiszen ezen az estén akár 8-10 kiállítás-megnyitó, több előadás és számos más egyéb kísérőprogram zajlik.
Hasonlóan az eddigiekhez, december 4-én is bőven kínál érdekességet a negyedbe látogatóknak a huszonhét résztvevő. A kiállítás-megnyitók között a Körmendi Galéria az Európai Iskola fiataljainak sorában címmel Sugár Gyula festőművész emlékkiállításával várja az érdeklődőket. Az 1991-ben elhunyt alkotó képi világa leginkább a szürrealizmus és az expresszionizmus stílustörténeti jelzők által meghatározott, szokatlan területen foglalta el a maga helyét. Munkáinak groteszk világa, montázs-szerű képalkotása és harsogó színei egy szabad és független szellem nyíltságát közvetítik. Az Erdész és Makláry Fine Arts a december 9-én megrendezendő aukciójának anyagát saját galériájában valamint a szomszédos Bardoni Interieurben mutatja be. Az árverés több újdonsággal szolgál a közönség számára, például, hogy első alkalommal lehet majd egy magyar aukción több világhírű művész alkotására licitálni, így – csupán néhányat említve közülük – Rodin vagy Giacometti egy-egy kis szobrát, vagy Dalí és Miró munkáit is megtalálhatjuk a tételek között. De helyet kapnak azok a magyar és magyar származású mesterek művei, amelyek nemzetközi színtéren már számos alkalommal bizonyítottak, így az aukciós rekordokat magukénak tudó Miklós Gusztáv és Hantai Simon alkotásai vagy Reigl Judit festményei, akinek művei a legnagyobb New York-i, párizsi és londoni közgyűjteményekben is szerepelnek.
A Memoart Galéria egy fotókiállítás-megnyitóval várja az érdeklődőket: a Kelemen Károly munkáiból válogatott tárlat a Búcsú a modernizmustól címet viseli. Az 1978-ban készült fotó performansz sorozat két valóság képi rétegeit új képpé ötvöző alkotások, melyek a művész saját kezű, egy példányban létező, ritkaságszámba menő munkái. Prima matéria a címe Kovács István Jenő kiállításának, amely az egykori alkimisták állandó kísérleteinek alapanyagaira: a homokra és a szűzföldre utal. A művész évek óta használja alkotásaihoz a homokot és egyéb természetes anyagokat, mert véleménye szerint színük, struktúrájuk és a bennük rejlő misztikum alkalmassá teszi azokat "létképek" készítésére. Az ősanyagok ihlette képekből rendezett kiállítás a Decker Antikban nyílik meg a 10. Műgyűjtők éjszakáján.
Kovács Lehel „Csak a táj” című tárlatának megnyitójával várják az érdeklődőket az Art Factory Galéria II-ben. A fiatal művész ugyan klasszikus – így a nagybányai – hagyományokból táplálkozik, mégis aktuális kérdéseket vizsgál, átértelmezi a tájképfestés fogalmát. Csodálatos érzékenységgel adja vissza az előtte kirajzolódó táj jellegét, hangulatát, lényegében minden más megfontolást alávetve annak. A kiállítás a festő utóbbi években készült, különféle formátumú és hangulatú, ennek ellenére mégis egységes képet mutató festményeiből ad válogatást.
A Stereo Gallery-ben nyíló tárlat címe: „Ez a mai fiatalság…”, amely egyrészt az ott kiállító képzőművészek korára utal, de jelenti azt is, ahogyan sokszor az idősebb generáció viszonyul a fiatalabbhoz. A kiállításon szerepelnek „régi” művészek, akik már a tavaly májusi megnyitáskor is képviseltették magukat a galériában, és újak is, akik 2008-ban csatlakoztak a csapathoz.
Azok, akik a Mission Art Galéria VIII. képzőművészeti aukcióján szeretnének licitálni december 5-én, a műgyűjtők éjszakáján lesz rá utoljára lehetőségük, hogy még az árverés előtt, tüzetesen is szemügyre vegyék a kiszemelt alkotásokat. Az anyag összeállításánál a hetvenes, nyolcvanas években készült alkotásokra helyezték a hangsúlyt a galéria vezetői, így például Wahorn András, Nádler István, Konkoly Gyula vagy Harasztÿ István művei kerülnek kalapács alá. Az avantgárd festészet és grafika – Scheiber Hugó, Kádár Béla és Mattis Teutsch János – is képviselteti magát. Az aukció különleges darabja a nemrég elhunyt Hantai Simon korai, vad portréja, valamint Rippl-Rónai József még Párizsban készült, Öreg hölgy ibolyával című festménye. A galéria hagyományaihoz híven nagyon erős a nagybányai festészeti anyag.
A három kínai császár címet viseli Sam Havadtőynek a B55 Kortárs Galériában látható tárlata. A Londonban született, később Magyarországon, New Yorkban, Genfben s 2000 óta ismét Budapesten élő művész két kínai témájú sorozata tekinthető meg a kiállításon. A hat kínai vázát ábrázoló alkotás mellett Havadtőy három, XVII-XVIII. századi kínai uralkodó előtt tiszteleg, akik miközben erőskezű hadvezérként álltak birodalmuk élén, a költészet és képzőművészet iránt is fogékonyak voltak, és úgy építették saját hatalmukat, hogy nem elpusztították, hanem óvták és megbecsülték a múlt értékeit.
A Műgyűjtők éjszakáján először résztvevő StollArt Galéria az iparművészet remekeivel várja a nagyközönséget: az Etnomád című, Krieser Erika bőrműves iparművész és Raab Rózsa textilművész nomád motívumokat hordozó tárgyaiból megnyílt kiállítása tekinthető meg az este folyamán. A javarészt női ruha-kiegészítők – övek, táskák, falikárpitok, ékszerek – nomád motívumokat hordoznak, ám mindemellett mégis a mai kor ízlésének is megfelelnek.
A képzőművészeti fesztiválon ugyancsak első alkalommal résztvevő RaktArt az izraeli Sharon Pazner „Fragile” című kiállítását tárja az érdeklődők elé. A művész alkotásait először építészeti gyakorlata ihlette: modelljeihez egyszerű, hajtott kartont használt, így stabil konstrukcióit gyorsan, csupán minimális ragasztóanyagot használva készíthette el. Az ellenkező folyamat, a háromdimenziós alakzatok kiterített, síkban való ábrázolása szintén megragadta a fantáziáját, és azóta mindkét eljárást alkalmazza művészetében. Az első pillantásra ártatlannak, precíznek tűnő munkákat jobban megvizsgálva iróniát, humort és fájdalmat is felfedezhetünk az alkotásokban.
Az este folyamán a Múzsa Galéria Művek a 60-as évekből címmel Rác András festő- és mozaikművész alkotásaiból rendezett tárlatát nézhetik meg az érdeklődők utoljára, hiszen 5-én bezár. A Pintér Sonja Galériában kortárs művekből válogatott kiállítás várja a nagyközönséget, a Joan ékszerüzletben pedig az LGT-ihlette Loko-motívumok ékszersorozat, vagy az Európában csak itt kapható perui ezüst ékszerek szemlélhetők meg.
Mint mindig, ezen az estén is több előadás és tárlatvezetés közül válogathatnak az érdeklődők. A Haas Galéria és Kiállítóteremben látható Barcsay Jenő emlékkiállításhoz kapcsolódik a Műgyűjtők éjszakáján megrendezendő KUT-klub, amely olyan neves festőművészeket lát vendégül, mint Deim Pál, Balogh László és Konok Tamás. A beszélgetésbe és rendhagyó tárlatvezetésbe a korszak avatott művészettörténészei is bekapcsolódnak. A hazánkban még ismeretlen, ám annál izgalmasabb világba kóstolhatnak bele mindazok, akik ellátogatnak a Dénes Galériába. Dénes Sándor az Első Pesti Szőnyegtársaság elnöke a nemzetközi trendekbe vezeti be a hallgatóságot a szőnyeg műtárgy piacán. Az érdekes előadás folyamán New York-ot, Londont, Tel Avivot és Teheránt is érintve kiderül: miért is jó befektetés a kortárs selyemszőnyeg.
A 10. műgyűjtők éjszakáján a zenében a zongoráé lesz a főszerep, a legifjabb és az érett korosztály egy-egy képviselője ad majd zenei táplálékot a vájt füleknek a Pintér Antikban: délután a 13 éves Gerlóczy Zsigmond jazz-improvizációit, majd este Irmai Kálmán Németországban élő zongoraművész Edward Grieg: Lírai darabok és Liszt Ferenc: Vándorévek, Svájc című sorozatokból válogatott koncertjét hallgathatják az érdeklődők. Ha az időjárás is úgy akarja, az este folyamán ezúttal is gondoskodnak a Haas Galéria előtt a jó hangulatról, mégpedig a Daléria fellépőinek köszönhetően.
Ezek mellett több galéria és régiségkereskedés állandó kiállítással várja az érdeklődőket. A programok ingyenesek. Web-elérhetőség: www.mugyujtokejszakaja.hu A következő Műgyűjtők éjszakájára 2009. február 12-én kerül sor.
18.00 óra: Az Európai Iskola fiataljainak sorában – Sugár Gyula (1924-1991) festőművész emlékkiállítása
(10 Körmendi Galéria – Falk Miksa u. 7. )


A cikkben szereplő művészek:

Sugár Gyula