Koppány Attila festőművész Elektrográfiák és síkplasztikák című kiállítása

2007. március 29-május 6., Váczy Péter Gyűjtemény, Cziráki Terem

2007.,Koppány Attila rendszeres képzőművészeti tanulmányait 1966-ban kezdte Budapesten. Mesterei Boross Géza és Máriási (Masznyik) Iván festőművészek voltak. 1968 óta állít ki rendszeresen, azóta 28 önálló tárlaton és közel 100 kollektív kiállításon szerepeltek alkotásai.
Legújabb alkotásai síkplasztikai és elektrográfiai munkák.
Síkplasztikai kísérletekkel Koppány kb. egy éve foglalkozik. A kisméretű (40x30 cm-es), tér fele óvatosan nyitó műhelymunkák inkább a képfelületek megmozgatására, izgalmassá tételére és finom optikai hatások keltésére törekszenek, mintsem a tér konkrét birtokba vételére, plasztikai önállósulásra. Az általában vizuális élmények alapján szerveződő munkák térbeli kiterjedését a talált tárgyak, a fa és fém applikációk, illetve helyenként a modern építészetben használatos, jól modellálható és színezhető csemperagasztó biztosítja.
Elektrográfiai munkái egy három évre visszatekintő folyamat eredményei. A művészre jellemző konstruktív-dekonstruktív gondolkodásmód széles gesztusokkal ötvöződik alkotásain, tág teret biztosítva ezzel a spontán, direkt módon történő kifejezésnek és a sokirányú asszociációknak. Az invenció mellett alkotásain, fontos szerephez jut az innováció is, az új médium kínálta lehetőségekkel való sáfárkodás, amelynek megismerése, önálló, belső szabályainak feltérképezése folyamatban van.


A cikkben szereplő művészek:

Koppány Attila