ELŐTÉRBEN A FIATALOK

2008., mugyujtok.hu


Az Amadeus Ösztöndíj Alapítvány minden májusban rendez egy kiállítást, ahol a Képzőművészeti Egyetemen harmad-, negyed, és ötödéves hallgatók alkotásait mutatják be. A fiatalok közül egy kortárs művészekből álló zsűri kiválaszt egy-egy festőt és szobrászt, akik megkapják a Fundamenta ösztöndíját, ami egy tanéven át, havi 70 000 forintos támogatást jelent. „Öt évvel ezelőtt mi úgy kapcsolódtunk ehhez, hogy megtoldottuk az összeget, és ezenfelül létrehoztunk egy naptárt, amelyben 12 alkotást mutatunk be a művészek életrajzával együtt. Az itt szereplő alkotásokat meg is vásároljuk” – mondja Gergely Károly, a Fundamenta-lakáskassza elnök-vezérigazgatója.


Az öt éve épülő kollekció 60 alkotásból áll. Volt olyan év, amikor egy galériától vásárolták meg a 12 művet, így került Gyémánt László és Fehér László egy-egy képe a birtokukba. A kollekció profilját azonban még nem befutott, pályájuk elején álló művészek alkotásainak gyűjtése adja. „Nem szeretem használni a ma annyira divatos társadalmi szerepvállalás kifejezést, de gyakorlatilag erről van szó – magyarázza Gergely Károly. – Nem biztos, hogy azt művészt kell támogatni, aki már befutott, hanem inkább a fiatal pályakezdőket. Ez is egyfajta értékteremtés, amiben befektetési szempontból ugyan nagyobb a rizikó, viszont az alkotások nem kerülnek olyan sokba.”
A vállalati menedzsment elsődleges kívánsága az volt, hogy alkalmazottainak egy olyan kulturált környezetet teremtsen, amelynek szerves része a művészeti alkotások jelenléte. Ahhoz, hogy a dolgozók jól érezzék magukat, fontos az igényesen kialakított munkakörnyezet. Amikor ez év tavaszán a cég irodáit átalakították, a vezérigazgató kifejezetten kérte a belsőépítészt, hogy a majd elhelyezésre kerülő képeket figyelembe véve alakítsa ki a tereket és a világítást. Ennek köszönhetően minden kép, relief és szobor szinte múzeumi színvonalú elrendezést kapott. Talán ennek is köszönhető, hogy a vállalat egy külföldi felmérés alapján 65 százalékos dolgozói elégedettséggel és elkötelezettséggel büszkélkedhet az idén, szemben a 48 százalékos magyar átlaggal.
Jövőre a cég változtatást tervez a gyűjtői és támogatói tevékenységben: teljes mértékben át kívánják venni az ösztöndíj programot, valamint be szeretnének vonni egy pénzintézetet, vagy egy biztosítót is a gyűjteményépítésbe. „Dr. Balogh Péter, akivel az Amadeus Ösztöndíjat elkezdtük, az alapítás óta a Fundamenta, illetve a Lakás-takarékpénztár ügyvédje. Ő, a maga részéről szintén továbbvitte a mecénási tevékenységet és létrehozott egy kis galériát Óbudán. Ez egy ötlakásos épület, ahol fiatal művészek alkothatnak egy éven át, miközben műveiket folyamatosan láthatja a közönség. Jelenleg a 2004-es ösztöndíjasunk, Rabóczky Judit szobrász is itt dolgozik” – teszi hozzá az elnök-vezérigazgató.
A cég tavaly karácsonykor egy könyvet is megjelentetett, amelyben az Amadeus ösztöndíjasok munkái és a kollekció darabjai szerepelnek. Az igényes kiadványt a legkomolyabb ügyfeleknek és partnereknek ajándékozták. A könyv borítójának tervezésében is közreműködő Gergely Károly az alkotások vásárlásakor az intuíciót, az empátiát és az érzelmet tartja elsődlegesen fontosnak. Az, hogy illenek-e a képek egy pénzintézet falai közé nem befolyásolja döntésében, mivel meggyőződése, hogy minden odaillik, ami művészet. A fiatalokat nagyon tehetségesnek tartja, és biztos benne, hogy az idő az ő döntéseit igazolja befektetési szempontból is. Figyelemmel kíséri a gyűjteményben szereplő művészeket, akik közül többeknek már felívelőben van a karrierje. „Rizmayer Péter, Sándor Krisztián, Czene Márta már befutottak, és Töttös Katára is nagy jövő vár. Jakatics-Szabó Veronikát és Podmaniczky Ágnest szintén ígéretes tehetségnek tartom” – mondja Gergely Károly, aki a magyar közönséggel viszont nem elégedett. Úgy véli, Magyarországon az emberek nem élnek együtt a művészettel, ám a Szépművészeti Múzeumban rendezett impresszionista tárlat és a Van Gogh-kiállítás iránti óriási érdeklődést a pozitív változás előjelének tekinti.


A cikkben szereplő művészek:

Rabóczky Judit