Kiállítás nyílik Kerényi Jenő szobraiból Kolozsváron

2008., mno.hu


Kerényi Jenő, a múlt század harmadik negyedének egyik legsikeresebb és legtermékenyebb magyar szobrászának – születésének századik évfordulója tiszteletéből – saját anyagából rendez vendégkiállítást Kolozsváron a Körmendi-Csák Gyűjtemény.


A reprezentatív emlékkiállításon a művész különböző korszakaiból származó bronz kisplasztikái és emlékmű-tervei kerülnek bemutatásra. A kiemelkedő szobrásztehetséggel rendelkező alkotó centenáriumának méltó megünnepléséről és termékeny művészi pályájának megismertetéséről ily módon gondoskodó műtárgyegyüttes száma meghaladja a félszázat. Részben archaikus ihletettségű, figuraközpontú, örök emberi eszményeket ábrázolni vágyó kisplasztikái a stílus észrevehető módosulásai ellenére is mindvégig megőrizték jellegzetesen egyéni hangjukat.
Egészalakos Dózsája, Szent Ference, vagy Kopernikusza az erős belső hittel teli emberi-művészi magatartás ideáljait jelenítik meg. Kései szobraira jellemző drámai erejű, expresszív felületalakításainak érzelmi alapját a háború tragikuma szolgáltatta, ugyanakkor a művei eszmevilágát újra meg újra átjáró halk életöröm a nehéz múlttal való megbirkózás mondanivalóját közvetítik, írja a művészről Pallag Márta művészettörténész.
Kerényi Jenő Kossuth-, és Munkácsy-díjas szobrászművész emlékkiállítására július 23. – augusztus 10. között kerül sor a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A kiállítás kurátora Kovács Árpád művészettörténész.


A cikkben szereplő művészek:

Kerényi Jenő