Kerényi Jenő centenáriumi tárlata Berlinben

2008., webradio.hu


Születésének 100. évfordulója alkalmából csütörtökön Kerényi Jenő (1908-1975) emléktárlat nyílik a berlini Magyar Nagykövetség kiállítótermében. A Kossuth-díjas szobrászművész alkotásai január közepéig tekinthetők meg a német fővárosban.


"Plasztikai varázs" címmel nagyszabású centenáriumi emléktárlatnak ad otthont csütörtöktől hazánk berlini diplomáciai központja. A 20. század legtehetségesebb szobrászai között jegyezett Kerényi Jenő budapesti tanulmányait követően 1937-től római ösztöndíjaként gyarapíthatta képzőművészeti ismereteit. Első gyűjteményes kiállítása a második világháború idején volt, de tehetségét a béke évtizedeiben bontakoztathatta ki igazán.
A többek közt brüsszeli világkiállítás nagydíjjával, valamint Munkácsy- és Kossuth-díjjal kitüntetett Kerényi Jenő két legismertebb munkája talán a Balaton partján álló Tihanyi rege című szobor és az egykori Osztapenko parlamentert megörökítő - már eltávolított - katonaemlékmű a Budapestről kivezető M7-es sztrádán.
Az 1975-ben elhunyt szobrász csütörtök este (18:00) nyíló kiállításának köszöntőjét dr. Peisch Sándor berlini magyar nagykövet tartja. Kerényi Jenő munkásságát az emléktárlat kurátora, Pallag Márta művészettörténész mutatja be. A "Plastischer Zauber" című Kerényi retrospektív-kiállítás január 15-ig várja az érdeklődőket a Brandenburgi kapu szomszédságában.


A cikkben szereplő művészek:

Kerényi Jenő