Kopacz Mária festőművész kiállítása Bukarestben

2008., http://erdely.ma


Bukarest közönsége is gyönyörködhet mostantól Kopacz Mária magyar festőművész emberi és képzeletbeli lényekkel, mesebeli alakokkal benépesített festményeiben, miután a román fővárosban is helyet kapott Karnevál című kiállítása.


Ezt a tárlatot már a magyarországi közönség is láthatta. Mint a művész a hétvégi bukaresti megnyitón az MTI-nek elmondta, a képanyag időközben cserélődött, így Bukarestben olyan alkotásokkal is megjelent, amelyek nem szerepeltek a korábbi kiállításon. A „karneváli" hangulat ezúttal is megelevenedik a figurális képeken, a gazdag színekben pompázó forgatagban, a valóságosnak vagy álomszerűnek tűnő alakokban.
A marosvásárhelyi születésű Kopacz Mária a hatvanas években a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán tanult. Először grafikáival tűnt fel, 1989-től pedig színes rajzokkal és festményekkel is bemutatkozott. Kolozsvárott élt és dolgozott 1996-ig, majd Szentendrén telepedett le.
Magyarországi és erdélyi városokban már többször láthatták kiállításait, műveit megismerhették Baselben, Bécsben, Stuttgartban és Párizsban is. Grafikái rendszeresen jelentek meg a romániai és magyarországi lapokban, például az Utunkban, az ÉS-ben, a Tiszatájban, a Kortársban és a Napsugár című gyermeklapban.
Regényeket is írt, így 1984-ben Kolozsváron jelent meg A babiloni karperec című könyve. A gyermekek számára írta meg a Borika világkörüli sétája egy szerda délután című regényét, amelyet 1985-ben adtak ki Bukarestben.


A cikkben szereplő művészek:

Kopacz Mária