Megnyílt Kopacz Mária tárlata

2000., szabadsag.roA grafikus, festô és író Kopacz Mária meghatározó személyisége volt Kolozsvár mûvészeti életének. Alkotási periódusa tetôfokán, kiforrott képzômûvészként hagyta el városunkat és települt át Magyarországra. Sajátos hangvételû, szürrealisztikus mesevilága külön színfoltját képezte-képezi az erdélyi képzômûvészetnek. Nem véletlen hát, ha tegnap délben, kiállításának megnyitójára egybesereglett Kolozsvár mûvészetkedvelô közönsége. Mindazok, akik jól ismerték, értékelték és szerették Kopacz Mária rendkívül összetett, a látványra építô, de ugyanakkor gondolatébresztô mûvészi megnyilatkozásait, de azok is, akik most találkoztak elôször a kolozsvári-szentendrei mûvész alkotásaival. Aki úgy maradt hûséges sajátos formanyelvéhez, hogy megszüntetve tartotta meg annak szellemiségét. Rendkívül gazdag, egyéni ikonográfiájának üzenete ismét erôteljes visszhangra talált a Korunk Galériában. Kopacz Mária hazajött, és jöttének mindannyian örülünk.
A rendkívüli mûvészi élményt nyújtó tárlatot a galéria házigazdája, Heim András grafikusmûvész rendezte. Demény Péter verseibôl olvasott fel. A mûvészi mûsorban közremûködött a népszerû Sotto Voce együttes.
A tárlatot részletesen jövô szombati Mûvelôdés oldalunkon mutatjuk be.
Szürrealisztikus képzettársításokat idéző, különleges álomvilágba nyújtanak bepillantást Kopacz Mária sajátos szín- és formavilágú, „líraian groteszk” munkái. Jégkirályának égő kékje a lehetetlen megkísértése.
–Szűcs György


A cikkben szereplő művészek:

Kopacz Mária