Az egyéniség dicsérete

2009., http://tranzitonline.eu


Aukció és jótékonysági árverés a Ferenczi és Szénássy Aukciósházban. Új néven és új tulajdonostárssal működik tovább a 2008. végén indult egyik legnagyobb Falk Miksa utcai galéria.


Az új névhez és felálláshoz – FERENCZI ÉS SZÉNÁSSY AUKCIÓSHÁZ – új arculat is tartozik, amihez a frissen társult, idáig a reklám világából, a Laboratory Group tulajdonostársaként ismert Szénássy Alex neve is garanciát jelent.
Az aukciósház vezetői fontos célul tűzték ki, hogy felrázzák az aukciós piacot és rámutassanak: a 20. századi bútorok vásárlása nem úri huncutság – elérhető áron lehet egyedi termékhez hozzájutni, és ezek a lakberendezési tárgyak még befektetésnek is kiválóak.
Értékük évről évre nő, a hazai kikiáltási és leütési árak jóval alacsonyabbak, mint például a szomszédos Ausztriában, és a jövőben a nosztalgikus tárgyak minden bizonnyal egyre nagyobb szerepet kapnak a lakberendezésben, valamint a mindennapi környezetkultúrában is.
A galéria tulajdonosai olyan márkát kívánnak létrehozni az aukciós bútorok piacán, melyet a kizárólag megbízható beszerzési forrásra és az ehhez kapcsolódó teljes szolgáltatási háttérre épülő, egyenletesen magas színvonal fémjelez, és amelyhez személyük a biztosíték. A bútorok mellett – a Körmendi Galéria szakközreműködésével – hangsúlyt helyeznek az 1945 utáni időszak klasszikus, modern és kortárs képzőművészeti alkotásaira, festményekre, grafikákra és szobrokra is.
A Ferenczi és Szénássy Aukciósház első kiállítása november 27-én nyílik „Az egyéniség dicsérete” jegyében. A mottó arra utal, hogy lakásunk berendezése, a bútorok, a festmények, a kisebb-nagyobb tárgyak kifejezik személyiségünket is. A kiállítás december 8-ig látogatható, melyet 9-10-én kétnapos aukció követ. Az aukció első napján 20. századi bútorok és design tárgyak, a második napon festmények, grafikák, plasztikák kerülnek kalapács alá. A kiállítás megnyitóján, november 26-án 19 órakor jótékonysági árverés lesz, melyen a meghívott vendégek a fóti Károlyi István Gyermekközpont Alapítványa javára – ötezer forintos indulóárról – egy fából készült késői neobarokk angyalkára licitálhatnak.
A bútoraukción több különlegesség kerül majd kikiáltásra, köztük például néhány Josef Hoffman és Kozma Lajos által tervezett karosszék és ülőgarnitúra, egy eredeti állapotú 1960-as évekbeli olasz Umberto Dei férfivázas bicikli, és egy szecessziós, jelzett, Adolf Loos által tervezett kristálycsillár. Egy eredeti állapotú fehér Bauhaus karosszék például húszezer forinton már leüthető, egy design trombitalámpa százezerről, egy 1950-es évekbeli, felújított Hagenauer asztali lámpa pedig kétszázezres kikiáltási árról indul.
A december 10-i festményaukción nagynevű művészek alkotásaira lehet licitálni igen kedvező áron: például egy Orosz Gellért grafika negyvenezer, Bálint Endre fotomontázs hetvenötezer, Kerényi Jenő kisplasztika kilencvenötezer, Barcsay alkotások pedig harmincötezer forintos kikiáltási áron indulnak. A szervezők ezzel a kezdő gyűjtőket szeretnék segíteni, akik így kis tőkével híres alkotók munkáihoz juthatnak hozzá.
Árverésre kerülnek még Gerzson Pál, Frey Krisztián, Schéner Mihály és Hintz Gyula alkotásai – megvásárlásukhoz mélyebben kell majd a pénztárcába nyúlni –, és olyan elismert művészek munkái is kalapács alá kerülnek, mint a közelmúltban elhunyt Kokas Ignác, Paizs László és Gyarmathy Tihamér művei – utóbbiak esetében százhúszezer forintról, míg Kokas Ignác képénél kétszázezer forintról indul a licitálás.
A galéria honlapján, a www.fszaukcioshaz.hu címen november 23-tól érhető el az aukció katalógusa. A kiállítás november 27. és december 8. között látogatható, minden nap 11-19 óráig a 1055 Budapest, Falk Miksa utca 3. alatt. – Réz Ágnes