Elhunyt Dienes Gábor

Dienes Gábor emlékére

2010., mke.hu


A Magyar Képzőművészeti Egyetem Vezetősége és a Festő Tanszék mély megrendüléssel tudatja, hogy Dienes Gábor festőművész, egyetemünk volt docense – Munkácsy-díjas, Érdemes Művész – 2010. július 5-én tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Temetése 2010. július 30-án, pénteken, 12 órakor a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben (1086 Budapest, Fiumei út 16.) lesz.


Nehéz a megfelelő szavakat meglelni a kitűnő festő, a kiváló tanár és a jó barát halálhírét hallva. Dienes Gábor a „piktor”, generációjának egyik meghatározó alakja volt a 70-es, 80-as évek, Kondort követő időszakának.
A hagyományos értékek tisztelete és felvállalása mellett nem állt tőle távol az újító szándék vagy, ahogy Ő fogalmazott, „a lélekigényes feladatok megoldása”. 1975-től, - Kokas Ignác tanársegédjeként – legendás festő osztályt vezettek, mely hosszú évekre meghatározta a festő szak szellemiségét. Később – egészen 1997-ig – önálló osztályvezető Mesterként folytatta ezt a nemes hagyományt. Briliáns, - a régi nagy mestereket idéző - kivételes rajztudása, festészeti hite, elkötelezettsége miatt, nagy tisztelet és nagyrabecsülés övezte, hallgatói és tágabb szakmai körökben. Festészetének különös hangja, mely ötvözi a grafikus, rajzos hangzásokat a festői érzékiséggel, megtalálhatók – mint rangos, maradandó műtárgyak – egy sor meghatározó magán és közgyűjteményben.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszéke, fájdalommal és megrendülten nyilvánít részvétet a családnak és a barátoknak.
Értékteremtő Mestert veszítettünk el!
- MKE festő tanszéke


A cikkben szereplő művészek:

Dienes Gábor