Hajnal Mihály kiállítás

2010. november 28 - 2011. január 30

2010., hdke.hu


Hajnal Mihály festőművész, grafikus, alkalmazott grafikus, díszlettervező. Művészete az élet szeretetét, megbecsülését üzeni, érintettsége okán azonban a holokauszt borzalmas évei kitörölhetetlenek emlékezetéből és művészetéből. Hajnal Mihály családtagja, közvetlen hozzátartozója volt az az Auschwitzból hazatért lágerfogoly, aki a közelmúltban hunyt el Prágában, s akire e kiállítással is emlékezünk.


1935-ben született Anarcson, gyermekkorát Magyarországon, Miskolcon töltötte, 40 évet töltött Szlovákiában, Kassán, Feld Lajos, Július Nemcik és Löffler Béla tanítványa volt. Az 1950-es években kassai képzőművészek (Feld Lajos, Július Nemčik, Löffler Béla, Július Bukovinský) esti rajziskolájában és műhelyében tanult, majd az 1960-as években Budapesten Barcsay Jenő magántanítványa volt.
1990-ig Kassán élt, a Kelet-szlovákiai Galéria munkatársaként, valamint a Kassai Thália Színház díszlet- és jelmeztervezőjeként dolgozott. 1990-től Prágában él és dolgozik.
1990-től a Csehországi Magyar Képzőművészek Társasága, majd a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társasága tagja, 1992-től tagja a prágai Képzőművészek Egyesületének és a Cseh Képzőművészek Szindikátusának, valamint a Salvador Dalí Társaságnak és a Cseh Grafikusok František Kupka Csoportjának. Főleg grafikával és festészettel foglalkozik, kedvelt témái a régi városok és utcarészletek. Több képzőművészeti plakátot és katalógust tervezett a kassai Kelet-Szlovákiai Galéria részére. Gyermekillusztrációval is foglalkozott, a szlovákiai magyar gyermekújság, a Tücsök részére alkotott, oktatógrafikákat is készített a szlovákiai Vöröskereszt részére.


A cikkben szereplő művészek:

Hajnal Mihály