Kortárs magyar képzőművészek kiállítása Temesváron – AUDIÓ

2011., erdely.ma


Október végéig Temesváron látható a kortárs magyar képzőművészet átfogó kiállítása. A Budapesti Román Kulturális Intézet közvetítésével jutott el a Temesvári Szépművészeti Múzeumba a Körmendi-Csák házaspár gyűjteményének egy kis része. A mintegy 260 alkotásból álló temesvári tárlatról Lehőcz László a tulajdonosokat, Körmendi Annát és Csák Mátét, valamint a kiállítás házigazdáját kérdezte a tárlat megnyitója alkalmával.


Marcel Tolcea igazgató:
- Elsősorban egy kiváltságot jelent a Körmendi-Csák gyűjtemény, Magyarország legnagyobb magánkollekciója. Körmendi és Csák, a kortárs művészetben a magyar kulturális piac felfedezését jelenti, és azt hiszem, a mai gyűjtők tanulhatnának ettől a két embertől, mert az itt látható kiállítás a legjelentősebb magyarországi művészeket vonultatja fel… (…)
Körmendi Anna:
- Mi a férjemmel körülbelül 30 éve kezdtünk kortársművészetet gyűjteni, számtalan művészt felkaroltunk, tőlük vásároltunk, kiállítottunk, könyveket, katalógusokat csináltunk, és ez hallatlan nagy örömmel, és boldogsággal töltött el minket… (…)
Csák Máté:
- Én, mint építész is festek, tehát én magam is művész vagyok. Sok kortárs kollégám művész volt, és cseréltünk egymással, így lassan sok kortárs mű halmozódott fel nálam. Aztán észrevettem, hogy ezek a művészek egy kis gyámolításra szorulnak. (…)
Hallgassa meg Lehőcz László beszélgetését a Körmendi-Csáki házaspárral, valamint Marcel Tolcea igazgatóval, amely a Kossuth Rádió Térerő című adásában hangzott el:
http://erdely.ma/download/multimedia/MVR20110924j_Terero_Temesvari_tarlat.mp3