Kortárs magyar művészek tárlata a temesvári Barokk Palotában

2011., temesvarihirek.ro


A magyar és a román kulturális élet jeles képviselői jelenlétében nyitották meg szeptember 9-én a temesvári Barokk Palotában a Körmendi–Csák gyűjtemény reprezentatív válogatását bemutató, mintegy 260 alkotásból álló kortárs magyar képzőművészeti kiállítást, amely október 30-ig látogatható a Szépművészeti Múzeumban.


A tárlatnyitón Marcel Tolcea múzeumigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd Constantin Ostaficiuc megyei tanácselnök rövid köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy Temesváron is létre kellene hozni egy, a kortárs művészek alkotásait bemutató múzeumot. A jelentős kulturális esemény magyar vendégeit Brânduşa Armanca, a budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója mutatta be: a tárlatnyitón részt vett Körmendi Anna és Csák Máté, a híres Körmendi–Csák Gyűjtemény létrehozói, Csák Ferenc, a Nemzeti Galéria igazgatója, Csányi László, a Duna Televízió volt igazgatója, valamint a temesvári tárlaton kiállító művészek közül Balázs Irén, Sváby Lajos,Veres László Sándor, Birkás István, Fürjesi Csaba és Németh Géza festőművészek és Drienyovszky János szobrászművész.
A temesvári kiállításon 130 alkotásával legjobban reprezentált, rendkívül sokoldalú művész, Gyarmathy Tihamér tevékenységét Wehner Tibor művészettörténész méltatta: „Gyarmathy Tihamér a XX. századi művészet egyik legjelentősebb alakja, akinek működéséről, rejtetten készült életművéről hosszú évtizdekig mi magunk sem tudtunk. Elvont, absztrakt művészet az ővé, amely a kor történelmi-társadalmi-politikai viszonyai között nem kaphatott időben nyilvánosságot. Gyarmathy festő, szobrász, grafikus, fotóművész és zománcművész volt, univerzális egyéniség! Művészete a világ legparányibb részleteit tárja fel és a legtávolabbi kozmikus mélység távlatait nyitja meg előttünk, anyagszerűségében is elbűvőlő és fantasztikus!” Gyarmathy Tihamér alkotásai az első emeleten, a Körmendi–Csák Gyűjtemény többi kortárs magyar alkotójának művei a Barokk Palota földszintjén tekinthetők meg.
Brânduşa Armanca, a budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója a Nyugati Jelennek elmondta: Budapesten ismerte meg Körmendi Annát és Csák Ferencet, megtekintette a 18 ezer műtárgyból, kortárs magyar művészek alkotásaiból álló magángyűjteményüket, majd többször is elhozta őket Temesvárra. „Ez a kiállítás, amelyből a látogató megértheti, mit jelent a kortárs magyar művészet, a temesvári Szépművészeti Múzeum és a gyűjtők, Körmendi Anna és Csák Ferenc anyagi erőfeszítése nyomán jött létre. Ilyenkor jövünk rá, hogy mi, szomszédok alig ismerjük egymást, többet tudunk a párizsi vagy londoni művészekről, mint a szomszédos Budapesten élőkről. Az együttműködésünk nyomán a temesvári Sigma csoport alkotói is lehetőséget kapnak rá, hogy kiállíthassanak a Magyar Nemzeti Galériában” – nyilatkozta lapunknak a budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója.
Nyugati Jelen/Constantin Duma-fotók