Polcz Alaine adománya a Kogartnak

2007., www.kultura.hu


Mészöly Miklós műgyűjteménye csaknem negyven alkotásból áll, többségükben olajfestmények, festett üvegek, szitanyomatok, pasztellek és ceruzarajzok.Polcz Alaine

 

Polcz Alaine

Mészöly Miklós gyűjteményében olyan művészek alkotásai szerepelnek mint Bálint Endre, Szőnyi István, Nagy István, Jovánovics György, Sváby Lajos és Vajda Júlia. A kollekció összértéke mintegy 15 millió forint.
Polcz Alaine, a világhírű pszichológus, a Magyar Hospice Alapítvány alapítója elmondta, a férjével, a Kossuth-díjas íróval együtt évtizedek alatt összegyűjtött művek barátoktól, alkotótársaktól származnak. "Két dolgot szerettem volna, egyik, hogy együtt maradjon a gyűjtemény, a másik pedig, hogy látható legyen. Kovács Gábor, a Kogart alapítója mindkettőt megígérte. Állandó kiállítás nyílik a gyűjteményből, és katalógus is készül belőle. Így nem következik, be, amitől féltem, hogy halálom után szétszóródik. Másrészt Kovács Gábor emberileg is meggyőző volt. A pénz számára eszköz, arra használja, hogy megtartsa a nemzet kulturális kincsét, és hozzáférhetővé tegye. Az átadott képek zöme hajdan a legnagyobb nyomorban alkotóktól származik, a Kogart pedig pont ahhoz járul hozzá, hogy a mai művészek már másként alkothassanak. Hidat épít a művészek és a mecénások között."


A cikkben szereplő művészek:

Bálint Endre
Nagy István
Sváby Lajos