CARGO FRAGILE - TÖRÉKENY SZÁLLÍTMÁNY

2004., www.terasz.hu


A hazai művészettörténet legtöbb esetben még ma is az iparművészet, a használati üveg, illetve a képzőművészet perifériáján kezeli az üvegszobrászatot. A kiállított tárgyak a modern magyar üvegművészet reprezentatív darabjai. A Budapest Galériában megnyíló tárlat kurátora Gaál Endre üvegművész, megnyitja Varga Vera, az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze 2004. július 29-én 17 órakor.


A kiállítás ötlete több évre nyúlik vissza. A kilencvenes évek közepétől a Magyar Üvegművészeti Társaság által rendezett, nagyszabású nemzetközi üvegszimpóziumok kitűnő alkalmat adtak arra, hogy a résztvevők között kibontakozó baráti kapcsolatok újabb szakmai megmozdulásokat eredményezzenek. Ennek példája a most útjára induló kiállítás sorozat is, melynek első rangos állomása a Budapest Galéria Kiállítóterme.
2000-ben, amikor a londoni metró egyik használaton kívüli peronját a művészek rendelkezésére bocsátotta, a New London Glass csoport tagjai az elsők között ismerték fel és használták ki a páratlan lehetőséget. A millenniumi év forgalmas húsvéti időszakában hat hétig volt látható a Sub Urban Glass című kiállításuk, melyet - a metró statisztikai adatai szerint - több mint 3.5 millió utas láthatott. "A hatás nem csupán meglepő de költői is volt - az idővel kapcsolatos, tiszavirág életű installációk olyan helyre kerültek, amely utazásról, mozgásról és mulandóságról szól"- írta róluk a Crafts Magazin.
A metróbeli kiállítás meghozta a sikert, felkeltette az érdeklődést a csoport és nem utolsósorban a kortárs üvegművészet iránt. Számos meghívást kaptak, kiépítették nemzetközi kapcsolataikat. Jelen kiállítás - a csoport magyar szármású Londonban élő kurátora, Hegyvári Bernadett válogatásában 12 művész különféle műfajú munkáit mutatja be - használati tárgyaktól az építészeti üvegeken keresztül egészen a neon szobrászatig.
Egy dolog azonban közös a kiállítókban: az üveg szeretete és a londoni irányítószám - a csoport névválasztása, New London Glass egyértelmű volt.
A hazai művészettörténet legtöbb esetben még ma is az iparművészet, a használati üveg, illetve a képzőművészet perifériáján kezeli az üvegszobrászatot. Ezért is jelent külön örömet a Budapest Galériában megnyíló bemutatkozási lehetőség. Az itt kiállító művészek munkái a kodifikált értékrendtől és rendszertől, a képzőművészet- és iparművészet hagyományos fogalom párjától való eltávolodást, a piaci kényszerítő körülményektől való távolságtartást, a szubjektív gondolkodásmód kifejezésének szabadságát tükrözik.
Az 1996-ban megalakult Magyar Üvegművészeti Társaság célja az üvegművészet népszerűsítése, elismertetése, bemutatkozási lehetőségek megteremtése a tagok számára bel-és külföldön egyaránt, valamint katalógusok és publikáció kiadása, illetve a világhálón www.huglass.com való megjelenés. A most kiállító művészek között nem egy világszerte elismert, jelentős nemzetközi díjakkal kitüntetett művész található ( pl. Valencia: Jegenyés János, 1971. különdíj, Bohus Zoltán 1981. különdíj, Kassel: Glaskunst '81 Bohus Zoltán II. díj, Innerhausen: Glass Symposium 1984. Lugossy Mária I. díj, Brüsszel: "Transparence" 1985. Lugossy Mária I. díj, Japán: Hockaido Museum 1991. 1996. Buczkó György I. díj), vagy tüntettek ki alkotótevékenységükért életműdíjjal (Lugossy Mária, Toronto, 1985. Award of Excellence, London:1993), illetve választotta be a Corning Museum (USA) Bohus Zoltán munkáját 1979-ben, vagy a Yamaha cég által szervezett ezredfordulós nemzetközi vándorkiállításon a világ 20 legjelentősebb üvegművésze között Buczkó György munkái szerepeltek.
A kiállítás további helyszínei: Vaszary Képtár, Kaposvár 2004. szeptember 17 - október 10; World of Glass, St. Helen (Anglia) 2004. november 24 - 2005. január 5.; The Glass Art Gallery, London, 2005. január 13 - feburár 13; Art-O-Nivo Gallery, Brugge (Belgium) 2005. február 26 - március 20.
Támogatók: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Creative Glass, London; Fusion Glass Design Ltd, London; Ceradol Socor, London; Kiln Care, London; Rákosy Glass
Megtekinthető augusztus 22-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig. Budapest Kiállítóterem - 1056 Szabad sajtó út 5.
Magyar Üvegművészeti Társaság kiállítói: BOHUS Zoltán, BORKOVICS Péter, BUCZKÓ György, BUDAHELYI Tibor, GAÁL Endre, HEFTER László, JEGENYÉS János, KERTÉSZFI Ágnes, KÖBLITZ Birgit, LÁSZLÓ Kyra, PATTANTYÚS Gergely, 'SIGMOND Géza.
New London Glass kiállítói: Rachel BECKETT, Kirsty BROOKS, James CARCASS, Sally DUNNET, Matthew DURRAN, Michaela GRIMSHAW, Graeme HAWES, Bernadett HEGYVARI, Max JACQUARD, Peter LAYTON, Juliana STONEY, Angela THWAITES, Margareth TROLI.


A cikkben szereplő művészek:

Bohus Zoltán
Buczkó György
Budahelyi Tibor
Gaál Endre
Hefter László
Köblitz Birgit