Rejtőzködő rajzok

2007., www.kultura.hu


Pán-Mezei Imre és fia gyűjteményből látható grafikai kiállítás a 2B Galériában "Rejtőzködő rajzok címmel". Külföldön a grafika sokszorosított művet jelent, nálunk ezen kívül minden mást is, ami egyedi és papírra készült, tehát a rajz, akvarell, tempera is ide tartozik.


"Apám, Mezei - írói nevén Pán Imre már egészen fiatalon érdeklődött a képzőművészet iránt, ebben Kassákkal való megismerkedése a húszas években, nyilván fontos szerepet játszott, mint ahogy abban is, hogy mindig a kortárs művészet érdekelte a legjobban - írja Mezei Gábor. - A grafikai gyűjtemény kezdetei tehát már a harmincas évek elejére nyúlnak vissza. Az volt a meggyőződése, hogy a legjobb művészektől kell vásárolni, de mivel sok pénze sosem volt, nem gyengébb művészektől vett festményeket, hanem a legjobb kortársaktól grafikát. Külföldön a grafika sokszorosított művet jelent, nálunk ezen kívül minden mást is, ami egyedi és papírra készült, tehát a rajz, akvarell, tempera, stb.)
Mezei Pál 1945-ben az Európai Iskola egyik alapítója és fő mozgatója lett. A sztálini diktatúra évei alatt festő barátaival a szoros kapcsolat megmaradt, nyilvános szereplésről szó sem lehetett. A forradalom után 1957-ben elhagyta Magyarországot, de Párizsban ott folytatta, ahol itt abbahagyta, kiállításokat rendezett, kiadványokat írt és szerkesztett, az irodalom és képzőművészet egyformán érdekelte. A gyűjtést itthon, azóta én folytatom, engem is a kortársak érdekelnek elsősorban. Meggyőződésem, hogy a magyar képzőművészet soha nem volt gazdagabb, jobb, mint napjainkban. A külföldi művészek munkái apámtól, Párizsból származnak."
A kiállításon szereplő alkotók: Anna Margit, Ámos Imre, Barta Lajos, Bene Géza, Bálint Endre, Bán Béla, Bohacsek Ede, Bokros Birman Dezsö, Bortnyik Sándor, Christine Boumeester, Bukta Imre, Corneille, Deim Pál, Sonia Delaunay, Luzio Del Pezzo, Jacques Doucet, Max Ernst, Fehér László, Georges Foissy, Földi Péter, Gadányi Jen , Gerzson Pál, Marc Giai-Miniet, Gross Bettelheim Jolán, Gyarmathy Tihamér, Hauswirth Magda, Marcel Jean, Kassák Lajos, El Kazovszkij, Kádár Béla, Korniss Dezsö, Lakner László, Lossonczy Tamás, Makovecz Imre, André Marfaing, Marosán Gyula, Márffy Ödön, Mattis Teutsch János, Mednyánszky László, Mezei Árpád, Mezei Gábor, Joan Miro, Nagy Sándor, Aurelie Nemours, Pán Imre, Perlrott Csaba Vilmos, Pablo Picasso, Regös István, Rozsda Endre, Jean Rustin, Ruttkay György, Scheiber Hugó, Schönberger Armand, Tábor, Tóth Menyhért, Léon Tutundjian, Vajda Júlia, Vajda Lajos, Victor Vasarely, Jacques Villon, Zemplényi Magda.
A kiállítás helye: 2B Galéria, 1092 Budapest, Ráday u. 47.
Ideje: 2007. január 11.- február 24.
Nyitva tartás: hétfő-péntek 14-18-ig, szombat 11-16-ig.


A cikkben szereplő művészek:

Ámos Imre
Bálint Endre
Deim Pál
Fehér László
Földi Péter
Gadányi Jenő
Gerzson Pál
Gyarmathy Tihamér
Kádár Béla
Kassák Lajos
Korniss Dezső
Lakner László
Lossonczy Tamás
Marosán Gyula
Mednyánszky László
Nagy Sándor
Scheiber Hugó
Tóth Menyhért
Zemplényi Magda