Kortárs magángyűjtemények X.

2007., www.artnet.hu


"Kortárs magángyűjtemények X." címmel Bélai György gyűjteményéből láthatunk kiállítást 2007. január 31-én 20 órától a Godot galériában, amit Jancsó Miklós filmrendező nyit meg. Bélai György gyűjtői munkáját "Az Artchívum, Művészettörténeti kutatás és műgyűjtés a XXI. század jegyében" című írásában Ébli Gábor összegezte.


"Az Artchívum, Adatbázis a hazai művészettörténeti kutatás legnagyobb újdonsága a rendszerváltás óta. Hamarosan a több száz négyzetméteres belvárosi helyszín munkálatai is megkezdődnek, ahol az új szemléletű kutatás folyhat. Az ötlet magja valamennyi magyar vizuális (képző-, ipar-, fotó-, építő-, nép-, sőt tánc-) művészettől fellelhető minden információ összegyűjtése egységes rendszerben és számítógépesen lekérdezhető formában - írja Ébli Gábor. - Az ehhez szükséges alapadatok - mint nevek, intézmények, dátumok, helyszínek, kategóriák - feltöltése vette igénybe az elmúlt néhány évet. Eközben, fejlesztéssel és teszteléssel összekötve, elkészült a számítástechnikai rendszer első modulja is, amely ezeket nyilvántartja, és széles skálán kereshetővé teszi. A kutatási szempontok kombinálhatóak a tág kereséstől a pontosan meghatározott kérdésig.
Az adatbázis elsőszámú követelménye a lehetőségek szerinti teljes körűség. Lexikális adatok variációinak millióit töltötték fel számítógépre. Az adatokat a rendszer a program több ezer szempontja segítségével helyezi el értelmi mezőkbe. Ebben a keresés verzióinak száma gyakorlatilag végtelen. Az adatok feltöltését évek óta egy csapat végzi, míg az értelmező, szakmai munka ma már nyolc fiatal művészettörténész feladata.
Jelenleg százhúszezer személy háromszáznyolcvanezer névvariációval, s tizenháromezer intézmény került feldolgozásra. Az adatbázisban feldolgozott dokumentumok száma eléri a tizenhárom ezret. Ez óriási szám, hiszen az adatgazdag könyvek teljes feldolgozása egyenként hónapokig is eltart. S már egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vállalkozásról tudomást szerző kutatók az ország egyéb jeles képzőművészeti adattáraiban fel nem lelhető adatoknak bukkannak nyomára ebben az adatbázisban. Bár a kutatóközpont még nem működik nyilvánosan, ezeket a megkereséseket örömmel veszi, hiszen minden kérés egyfajta próba, mire is jó a még fejlesztés alatt álló rendszer. Folyik már az együttműködési egyeztetés a Művészettörténeti Intézet és más közgyűjtemények Adattárával is.
Az adatbázis köré az elmúlt évek során valóságos könyv- és levéltár épült. Mára meghaladja a százezer tételt a kézzelfoghatóan is megszerzett, elsősorban magyar vonatkozású művészeti dokumentumok száma. Köztük sok ritkaságszámba menő katalógus akad. Az anyag kiterjed a kiállítási meghívóktól a könyvekig mindenféle információhordozóra. Az adatbázis híre ma már oly sebesen terjed, hogy intézmények és magánszemélyek maguktól keresik fel és ajánlják fel dokumentumaikat, hiszen tudják, ezek belátható időn belül feldolgozásra kerülnek, nyilvánosan használhatóak lesznek. Egy friss példát említve, nemrégiben Kassák Lajos levelezéséből kerültek ide eredeti részletek. Ha egyszer a múlt magyar művészeti dokumentumanyagának ilyen bevitele és feldolgozása alapjaiban befejeződik, onnantól az adatbázis karbantartójának már csak a mindenkori jelennel illetve a múltból még felbukkanó információkkal történő lépéstartás lesz a dolga."
A kiállító művészek: Balogh László, Barabás Márton, Bartl József, Csernus Tibor, El Kazovszkij, Gyarmathy Tihamér, Győri Márton, Haraszty István, Jovián György, Kelemen Károly, Lossonczy Tamás, Marosán Gyula, Orbán Attila, Ottó László, Soós Nóra, Szemadám György, Szikora Tamás, Váli Dezső, Záborszky Gábor
A kiállítás helyszíne: Godot Galéria, 1075. Budapest, Madách út 8.
A kiállítás látható: 2007. január 31. - február 24.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 10 és 18 óra, szombaton 10 és 13 óra között


A cikkben szereplő művészek:

Balogh László
Barabás Márton
Bartl József
Gyarmathy Tihamér
Haraszty István
Jovián György
Kelemen Károly
Lossonczy Tamás
Marosán Gyula
Szemadám György
Szikora Tamás
Váli Dezső