Csík István festőművész életmű kiállítása

2006., www.artnet.hu


A 75. életévét ünneplő mester, Csík István festőművész életmű kiállítása tekinthető meg a városligeti Olof Palme Ház - Millennium Szalonban március 5-ig. A több mint 50 év alkotómunkájából válogató kiállítás követi az életmű főbb állomásait, és megkísérli minél teljesebb módon bemutatni Csík István munkásságának legújabb 10-15 évét.


A magyar festőművészet élő klasszikusa, kortárs vizuális kultúránk meghatározó egyénisége. Olyan művészóriás, akiről már biztosan tudjuk, maradandót alkotott, és műveivel új dimenzióját nyitotta meg a XXI. század festészetének. A több mint 50 év alkotómunkájából válogató kiállítás követi az életmű főbb állomásait, és megkísérli minél teljesebb módon bemutatni Csík István munkásságának legújabb 10-15 évét. Azt az időszakot, melyben a művész az ábrázolás és absztrakció olyan egyéni szublimációját hozta létre, amely revelatív módon alakíthatja át a térről, az időről és a perspektíváról eddig kialkotott fogalmainkat.
Csík István tudós-filozófus festőművész, aki egész életében kutatta, és képeivel egyre közelebb került a titok megfejtéséhez: lehet-e a képen a festékről visszaverődő fényhullámok rezonanciájával valamit megfejteni a világegyetem lényegi összefüggéseiből, fellebbenteni a látszat-valóság fátylát? Azt, hogy a kérdésre a képeivel a művész megtalálta-e a választ, döntse el a művészettörténet, az utókor és a közönség. - Klacsmann Péter
A kiállítás helyszíne: Olof Palme Ház-Millennium Szalon, Budapest, Városliget, Olof Palme sétány 1.
A kiállítás megtekinthető: 2006. február 16. - március 5.


A cikkben szereplő művészek:

Csík István