A művészet csak akkor lehet igaz, ha komolyan vesszük

Csík István így tesz - alkotásainak egy részét most a Társalgó Galériában láthatjuk

2006., www.hirado.hu


Fiatalokat megszégyenítő frissességgel látja a körülötte lévő világot Csík István festőművész. Sajátos munkáiból a Társalgó Galéria rendezett kiállítást.


Nonfiguratív képeknek mondják Csík István festőművész munkáit, ami igaz lehet, de a fiatalos gondolkodású mester nem örül, ha keretek közé szorítják munkásságát. Ahogyan ő fogalmaz műtermi képeiről, csupán belső érzéseit adja át. Ezért kéri a szemlélődőket is arra, hogy ne legyenek előítéleteik.
A művész a Képzőművészeti Főiskola hallgatójaként Kmetty és Hincz mestereknél tanult, majd Derkovits-ösztöndíjas és a Szentendrei Művésztelep tagja volt. Az Iparművészeti Főiskola docenseként vonult nyugdíjba. 1972-ben Munkácsy-díjjal tüntették ki. Karinthy, "humorban nem ismerek tréfát" mondását idézi, jelezve, hogy komolyan gondolja hivatását.
Szerintem a művészetek bármelyik ága, de a tudomány is csak akkor lehet igaz, és közelít az igazsághoz, hogy ha komoly. Ez alapvető tényező nálam. Tehát a megismerés vágya, annak kivetítése, és ezt lehetőleg minél komolyabban - mondta a mester a Híradónak.
Csík István munkái szerte az országban megtalálhatók; mozaik, falfestmény, pannó, faintarzia, üvegablak műfajokban.


A cikkben szereplő művészek:

Csík István