A MűvészVilág filmsorozatról dióhéjban

 

Erős Péter író, rendező – operatőr folyamatosan készíti MűvészVilág címmel képzőművészeti témájú filmsorozatát. A film eredetei ötletét Szász Endre festőművésztől kapta, 1988-ban. Neki nagyon megtetszettek az általa kevéssel találkozásuk előtt rendezett képzőművészeti portréfilmek és ezért vállalta, hogy az amerikai televíziók show műsoraihoz hasonlóan a kamera előtt készít el egy új festményt. Ez a felvétel sor felkeltette a nézők érdeklődését. Ezért Erős Péter 2003-ban – már saját televíziós eszközparkkal – folytathatta az ehhez hasonló filmek forgatását. Svédországban, Csehországban és az itáliai Velencében készített egy – egy útifilmet, melyekben az idegenvezetők festőművészek voltak. Ezzel szinte párhuzamosan a budapesti Körmendi Galéria partneri együttműködésével és részbeni finanszírozásában készült el a MűvészVilág című sorozat első tizenkét epizódja.

Egy produkció esetében két előkészítési nap, két nap szövegkönyv írás, öt-hat forgatási nap, egy nap vágási előkészítő munka és két nap vágás számolható. Külön érdekesség, hogy a finanszírozó producer és co-produceren, a narrátoron és a vágón kívül minden feladatot Erős Péter végez. Tehát begyűjti az információt, szerkeszti az anyagot, megírja az összekötő szövegeket, elkészíti a riportokat, világosít, képet és hangot rögzít, rendezi a teljes felvételi és utómunka folyamatot. Ez bár nagyon fárasztó, de költségkímélő megoldás, ráadásul a művészeket sem zavarja egy nagyobb televíziós stáb.

A filmek egy előre kialakított szinopszis alapján készülnek. Úgy azonosak, hogy mindegyik epizód azonos részelemekből áll. Ám mindegyik másként szerkesztett, más dramaturgiai eszközökkel operál. És minden művész más életet él, másként és mást alkot. Ez egy sorozat, azonos ismertető jegyekkel. Ebből a legfontosabb, hogy minden főszereplő egy alkotását a kamera előtt készíti el. Az első ceruzavonástól, a mű leszignálásásig.