Expresszív – kiállítás a Körmendi-Csák gyűjteményből Bukarestben

2008., artportal.hu


Tizennégy magyar képzőművész közel félszáz alkotása kerül bemutatásra Expresszív címmel a bukaresti Cotroceni Nemzeti Múzeumban a „2008 – az Európai Interkulturális Párbeszéd” programok sorába elhelyezett, nemzetek közötti kulturális együttműködés jegyében. A válogatás alapjául szolgáló stílustörténeti jelző a Körmendi-Csák Képző- és Iparművészeti Magángyűjtemény művészkörének megfelelően mutatja be a kortárs magyar festészet és szobrászat ide sorolható alkotásait.


Az országhatárainkon átívelő, figyelemre méltó kulturális szerepet magára vállaló kezdeményezés folytatásaként tekinthető annak az azonos címet viselő, nagyszabású kiállításnak, amelyet a magángyűjtemény 2005-ben az eisenstadti Burgenländische Landesgalerie-ben rendezett. Az ezúttal bővített művésznévsorral rendelkező esemény során kiállításra kerülnek Schéner Mihály, Sváby Lajos, Kokas Ignác, Lóránt János Demeter, Szabados Árpád, Fóth Ernő és Hajnal Mihály festményei épp úgy, mint Kerényi Jenő, Varga Imre, Schrammel Imre, Nagy Sándor, Gádor Magda, Várnagy Ildikó és Márkus Péter szobrai.
Kurátor: Dévényi István művészettörténész. A kiállítás fővédnöke és a kiállítást megnyitja: Alföldi László rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter.
A kiállítás megtekinthető: 2008. június 25.–2008. július 27. között.