Expresszív tárlat a Körmendi Galériában

2008., www.fidelio.hu


A mai napon, a 9. Műgyűjtők Éjszakáján nyitja meg a Körmendi Galéria az Expresszív című kiállítását a Körmendi-Csák Képző- és Iparművészeti Magángyűjtemény remekműveiből, többek között Kokas Ignác, Sváby Lajos, Schéner Mihály alkotásaiból.


A hazai közönség először láthatja ezt a tárlatot, amelyet – azonos címen, némileg bővített formában – az elmúlt években Eisenstadtban, Pilzenben, Kassán mutattunk be, legutóbb pedig a bukaresti Cotroceni Nemzeti Múzeumban. Egyenesen innen érkezik a kiállítás a budapesti Körmendi Galériába.
A válogatás alapjául szolgáló stílustörténeti jelző a Körmendi-Csák Gyűjtemény művészkörének megfelelően mutatja be a kortárs magyar festészet és szobrászat ide sorolható alkotásait. A felfokozott kifejezőerejű, mozgalmas formákat és erőteljes színeket felvonultató kiállításon bemutatásra kerülnek Schéner Mihály, Sváby Lajos, Kokas Ignác, Lóránt János Demeter, Szabados Árpád, Fóth Ernő és Hajnal Mihály festményei éppúgy, mint Schrammel Imre, Nagy Sándor Gádor Magda, Várnagy Ildikó és Márkus Péter szobrai.
Az Expresszív tárlat megnyitójára 2008. július 31-én este hat órakor kerül sor a Körmendi Galériában (1055 Budapest, Falk Miksa u. 7.) A kiállítás 2008. augusztus 31-ig látható; a Műgyűjtők Éjszakáján pedig 24 óráig tekinthető meg.
(fv)


A cikkben szereplő művészek:

Fóth Ernő
Hajnal Mihály
Kokas Ignác
Lóránt János Demeter
Márkus Péter
Nagy Sándor
Schéner Mihály
Schrammel Imre
Sváby Lajos
Szabados Árpád