SCHÉNER MIHÁLY EMLÉKEZETÉRE

2009., kormendigaleria.hu


A száraz, tárgyilagos szavak a tények tükre, 86 évesen elhunyt a Kossuth-díjas művész, két művészeti akadémia tagja, festő, szobrász, grafikus, író, költő, keramikus, gyermekjáték és bútorterv-készítő, sokoldalú, világlátott magyar alkotó. Schéner Mihály eltávozott.


A Körmendi Galéria kiemelt művésze volt, több könyv és katalógus készült tiszteletére, számtalan kiállítást rendeztünk és szerveztünk, elhunyta pótolhatatlan veszteség számunkra és a magyar műértő, műpártoló, gondolkodó közönség számára.
A száraz tárgyilagos szavak nem tudják tükrözni, hogy egy alkotó művészpálya szakadt meg, eddigi eredményei is kimagaslóan gyönyörűek, de a gondolat, amelyet magával vitt még nagyon sok további eredménynek lehetett volna forrása. Nyomdakészen áll grafikai albuma, már eljutott Ausztriába, Szlovákiába, Csehországba, Erdélybe és Románia fővárosába, még nagyon sok további személyes részvételére váró feladat állt előtte. Egy nagyon nehéz, de gyönyörű korszaknak volt képviselője, emlékét „lányok s ifjak szívei védik”. Műveit múzeumok, kiállítótermek, magángyűjtemények, oktatási központok őrzik, Medgyesegyházától Sopronig sikerei színhelye volt az ország. Éleslátása, történelemszemlélete, áhítata és dialektikája kiváló gondolkodóvá és meghallgatandó kritikussá tette. Mindig nyitott volt a szépség, a harmónia és így elsősorban a fiatalság, sőt a gyermekek iránt. Peregrinusi alakja felmagasztosultan lebeg a történelem figurái fölött, és bizton állíthatjuk, hogy az a hatalmas mű, amit létrehozott nem több annál, mint amit még létre akart hozni. Tudta, hogy magányos óriás, de bízott benne és mi is reméljük, hogy lesz folytatója munkásságának.
Emlékezetére 2009. május 27-én, szerdán 17.00 órakor néhány főművéből tisztelgő kiállítást nyitunk, amelyre tisztelőit meghívjuk. Bár ez a kiállítás a gyász eszköze, de „szavakkal nő a gyász és szavakkal enyhül”. A megnyitóra barátait és tisztelőit ezennel meghívjuk.


A cikkben szereplő művészek:

Schéner Mihály