Sopron: Nemzetközi szoborfesztivál

2009., www.tvszombathely.hu


Európa számos szobrászművésze hozta el alkotását Sopronba, hogy részt vegyen a Határ-esetek című Nemzetközi Szoborfesztiválon. A nem mindennapi műveket négy helyszínen tekinthetik meg a látogatók.


Az Anna-átriumban nyitották meg pénteken azt a Nemzetközi Szoborfesztivált, melyen többek között francia, holland, belga, cseh és magyar szobrászművészek mutatták be alkotásaikat a soproni közönségnek.
A megnyitón dr. Csák Máté építész mindenekelőtt a közelmúltban elhunyt Schéner Mihály szobrászművészre emlékezett. Ahogy fogalmazott: Ő nélküle nem léteznének a mai szoborkertek Sopronban. Az emlékezést követően Csák Máté világszínvonalúnak nevezte a város négy helyszínén megtekinthető tárlatot. Majd azzal folytatta: a mostani kiállítás megmutatja, hogy hol tart a magyar szobrászat Európában és világosan látszik, hogy a hazai művészeknek nem kell szégyenkezniük. Az építész arra is kitért: jó lenne, ha a szobrászat és a város neve egybeforrna a közeljövőben.
Az Anna-átriumban, a Karlovits- és a Haydn-házban, valamint a Tudósok házában kialakított tárlat Ézsiás István munkájának eredménye, aki nemcsak megszervezte a kiállítást, de saját munkákat is hozott Sopronba. A négy helyszínen összesen 32 szobrot csodálhatnak meg az érdeklődők.
A résztvevők elmondása szerint, a különböző kis - és faplasztikák, valamint mobil - és versszobrok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a Soproni Ünnepi Hetek alatt a város valóban turisztikai látványosság legyen.
Sopron TV