Elhunyt Jecza Péter szobrászművész

2009., www.kronika.ro


Hetvenéves korában elhunyt Jecza Péter temesvári képzőművész. A kortárs romániai szobrászat meghatározó egyénisége Sepsiszentgyörgyön született, majd a kolozsvári képzőművészeti főiskola elvégzése után Temesváron élt.


Tanított a temesvári Egyetem Rajztanárképző Karán, majd a Műszaki Egyetemen is. 1975-től a német Ring Bildener Künstler, 2005-től a Magyar Művészeti Akadémia választotta tagjai közé.
Pályája elején fával, majd bronzzal dolgozott. A mértani formákat fölbontó csiszolt fémszobrai a monumentális művészet lehetőségeire utalnak.
Egyike volt a leggyakrabban foglalkoztatott romániai magyar szobrászoknak. Művei Európa-szerte ismertek, a holland királyi udvar birtokában is található alkotása, de számos magángyűjtemény és múzeum is őrzi kisplasztikáit. Tömör, geometriai ihletettségű bronz kisplasztikái talán a legismertebbek, de köztéri szobrokat is alkotott, és az orsovai és újszentesi katolikus templomot is az ő munkái díszítik. Jecza Pétert csütörtökön Temesváron helyezik örök nyugalomra.


A cikkben szereplő művészek:

Jecza Péter