Jecza Péter élő emlékezete Budapesten

2009., www.kronika.ro


A Budapesti Román Kulturális Intézet 2009 június 3-án 17:30-kor a Nemzeti Színház Zikkurat Galériájában (1095 Budapest, Bajor Gizi park 1.) bemutatja a „Ragyogások – In memoriam Jecza Péter” című kiállítást.


A megnyitón beszédet mond Dr. Ernyey Gyula kritikus, és Sorina Jecza a művész felesége valamint a kiállítás kurátora Horváth Károly.
A Ragyogások című kiállítás Jecza Péter romániai szobrászművész első nagy méretű tárlata Magyarországon. Eredetileg a művész hetvenedik születésnapját hivatott volna ünnepelni, azonban hirtelen távozása miatt, csak az emlékezés jegyében történhet.
Jecza Péter a román és a magyar Művészeti Akadémia tagja, a Budapesti Román Kulturális Intézet kulturális nívódíjainak a megalkotója, több mint 700 munka visseli névjegyét, amiket maradandó anyagból, elsősorban bronzból és fából kreált. Európa jelentős galériáiban állították ki műveit, több mint negyven egyéni kiállítása és számos csoportos tárlata volt mind hazai, mind pedig nemzetközi téren.
Jecza Péter több Romániai és Németországi emlékművet alkotott, szobrai Romániai és külföldi magángyűjtemények és múzeumok állományát gyarapítják, számos román és nemzetközi díj valamint kitüntetés birtokosa.
Jecza Pétert alkotásain keresztül két tökéletes forma szakadatlan drámai harcát mutatja be. Az egyik – a gömb – a klasszikus perspektívára, a másik – a kocka – a modern optikára, de ugyanakkor a régmúlt idők kultúráira utal. Ez a konfliktus, amely nem csak plasztikai, hanem jövőbe mutató is egyben, széles skálájú művészeti és meta-művészeti feszültségekhez, illetve ellentmondásokhoz vezet.
Műveiben állandóan ütközik, konfrontálódik a függőleges a vízszintessel, a klasszikus a modernnel, a természeti az ember teremtette kultúrával, a földi az égivel, a légies könnyedség a röghöz kötöttséggel – ahogyan ezt a Zikkurat Galériában kiállított munkák is bizonyítják
A 49 fa- és bronzszoborból álló „Ragyogások – In memoriam Jecza Péter” c. kiállítást, 2009 június 3 – szeptember 30. között tekinthetik meg az érdeklődők.


A cikkben szereplő művészek:

Jecza Péter