Schéner Mihály-kiállítás Gödöllőn

2007., www.kultura.hu


A jövőre 85. születésnapját ünneplő Schéner Mihály festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön a Gödöllői Királyi Kastély lovardájában.


A Kossuth-díjas festőművész több mint száz művét láthatja a tárlaton a közönség - mondta Szepes Hédi művészettörténész. Kiemelte: az alkotásokból is kitűnik, hogy a kortárs művészet egyik legnagyobb alakjának munkáit semmilyen irányzatba nem lehet besorolni. A képeket sajátos színvilág jellemzi, a népi ihletettségű művek gyakran a gyerekjátékok formavilágából táplálkoznak és expresszionista vonásokat hordoznak.
A kiállításon több olyan, magángyűjteményből kölcsönkapott kép is szerepel, amelyet Schéner Mihály különleges, csurgatásos technikával készített, láthatók nonfiguratív, absztrakt, merengést érzékeltető alkotások. Érdekes színfoltja lesz a tárlatnak a művész mézeskalács korszakának remekeiből összeállított válogatás, és az elmúlt három év termése, amelynek képei híres templomokról készültek - mondta. Szepes Hédi a templomok közül példaként a Szegedi Dómot említette, amelyet közlése szerint igazi Schéner-látásmódban örökített meg az alkotó.


A cikkben szereplő művészek:

Schéner Mihály