ÉS-grafikák a Magyar Nemzeti Galériában

2007., www.kultura.hu


Az Élet és Irodalom című hetilapban az elmúlt ötven évben megjelent grafikákból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában.Kondor Béla illusztrációja Az ember tragédiájához

 

Kondor Béla illusztrációja Az ember tragédiájához

A kiállítás alapötletét az adta, hogy a galéria és a lap is az idén ünnepli megalapításának ötvenedik évfordulóját. Szeifert Judit kurátor a tárlat különlegességének nevezte, hogy a bemutatón eredetiben láthatóak a lap hasábjain nyomtatásban megjelent művek. A kiállítás tartalmát és koncepcióját a múzeum az Élet és Irodalom szerkesztőségével közösen alakította ki.
Szeifert Judit kiemelte: a lap hasábjain megjelent művek komolyan befolyásolták a magyar grafika történetét, így az anyag, amely történeti válogatást nyújt a folyóiratban 1957-től napjainkig megjelent művekből, a művészeti ág elmúlt fél évszázados történetét is reprezentálja.
Az ötvenes évek végéről, a hatvanas évek elejéről többek között Barcsay Jenő, Csernus Tibor, Kondor Béla, Lakner László, Rékassy Csaba, a hetvenes évekből Almásy Aladár, Banga Ferenc, efZámbó István, Haász István, Klimó Károly, a költő Nagy László (aki az ÉS képszerkesztője is volt), Schéner Mihály, Szabados Árpád, míg a nyolcvanas évtizedből Stefanovits Péter, Szabó Tamás, Szemethy Imre, Wahorn András művei láthatóak.
A kilencvenes évektől napjainkig terjedő időszakból Arnulf Rainer, El Kazovszkij, drMáriás, Gaál József, Kovács Péter, Nádler István, Roskó Gábor, Szikszai Károly, Szotyory László, Szurcsik József egy-egy grafikája is szerepel a tárlaton. A kamarakiállítás szeptember 9-ig látható a Magyar Nemzeti Galéria "A" épületének első emeletén.


A cikkben szereplő művészek:

Almásy Aladár
Barcsay Jenő
Gaál András
Haász István
Klimó Károly
Kondor Béla
Kovács Péter
Lakner László
Nádler István
Schéner Mihály
Stefanovits Péter
Szabados Árpád
Szabó Tamás


 

Nagy László portréja Tamási Áronról