Átadták a Táncsics Mihály-életműdíjakat

2006., www.kultura.hu


Négy művész, Kállai Ferenc és Garas Dezső színművész, Papp Oszkár festőművész, valamint Kertész Ákos író kapta a Táncsics Mihály-életműdíjat, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István, az MSZP elnöke adott át vasárnap Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában.A díjazottak: Kállai Ferenc, Garas Dezső, Kertész Ákos, valamint Papp Oszkár festőművész

 

A díjazottak: Kállai Ferenc, Garas Dezső, Kertész Ákos, valamint Papp Oszkár festőművész

"A XX századi reneszánszát élő baloldal oly sokszor elfeledkezett arról, hogy ami fontos, az túl van a megfoghatón" - mondta köszöntőjében Gyurcsány Ferenc. A művészeket úgy jellemezte: ők azok, akik az útját kereső embernek felmutatják a választásokat, a jó és rossz közötti különbséget.
"Köszönjük, hogy vannak nekünk. Az életműdíj nem lezár, hanem elismer, nehogy nekem abbahagyják, kevesebbek lennénk Önök nélkül" - fordult a díjazottakhoz a miniszterelnök.
Baja Ferenc, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjjal járó "viszonylag jelentős pénzjutalomról" azt mondta: az a céljuk, hogy a művészek életük végén is rendelkezzenek anyagi forrásokkal, hogy az alkotó életmód a továbbiakban is fennmaradhasson.
Papp Oszkárról Vitányi Iván, az MSZP képviselője mondott laudációt, kiemelve: a művész mindig képes volt a morfózisra, de mindig hűséges maradt a legfontosabbhoz, a művészethez. Kertész Ákos írót Donáth László szocialista képviselő köszöntötte, az írót "Békásmegyer Assisi Szent Ferencének" nevezve.
Kállai Ferenc és Garas Dezső munkásságát Sándor Pál rendező méltatta. A két nemzet színésze elismeréssel is kitüntetett művésszel a rendező nemrégiben készített filmet.
Kállai Ferencet Szinetár Miklós köszöntötte. Elmondta: Kállai Ferenc "felelősen gondolkodó, bölcs magyar művész", aki a színpadról is megszólította a társadalmat. Garas Dezső laudációját Horváth Ádám rendező mondta el, a legmodernebb magyar művésznek nevezve a színészt, akinek a nevét soha nem látni "haknilistákon".
Hiller István, az MSZP elnöke beszédében a gátőr szerepére, a "kell egy csapat" szállóigére, a kisplasztikákra és novellákra utalva emelte ki, hogy vannak szálak, amik az egész társadalmat összekötik, ezek azonban nem a felszínen vannak, ezeket nem lehet "ordítva, dobszóval és zászlókat lengetve" megtalálni.
Az Emberi Jogok napján átadott díj ünnepségén Baja Ferenc köszöntötte a közönség soraiban helyet foglaló és az "életművek előtt tisztelgő" Horn Gyula volt miniszterelnököt, Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét, illetve az MSZP több miniszterét és parlamenti képviselőjét.
A 2004-ben a Táncsics Alapítvány által létrehozott életműdíjat tavaly Melis György operaénekes, Juhász Ferenc költő és Kokas Ignác festőművész kapta. Egy évvel korábban a díjat Vígh Tamás szobrászművész és Schéner Mihály festő vehette át.


A cikkben szereplő művészek:

Kokas Ignác
Papp Oszkár
Schéner Mihály
Vígh Tamás